M!M na konferenciji “Prva petoljetka crnogorskih pregovora sa EU”

Crna Gora za vrlo kratko vrijeme uspjela je da napravi veliki pomak kada su u pitanju pregovori sa EU, ali najveći problem predstavljaju nedostatak koordinacije institucija, slabi administrativni kapaciteti, nedovoljno specijalističkog znanja, visoko kvalifikovani ljudi nisu angažovani, nedovoljna uloga Skupštine, inkluzivnost i transparentnost, nedovoljna kimunikacija sa građanima, odluke iza zatvorenih vrata.
To je zaključeno na konferenciji “Prva petoljetka crnogorskih pregovora sa EU”, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert 29. juna 2017. godine u Podgorici u hotelu Hilton, kojoj je prisustvovala predsjednica NVO Mladiinfo Montenegro.
Konferencija predstavlja jubilej od početka crnogorskih pregovora sa Evropskom unijom (EU), koju je otvorila izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.
“Evropske vrijednosti s mukom postaju dio našeg političkog i društvenog konteksta”, kazala je na konferenciji Daliborka Uraljević.
Ona je naglasila kako region nema tradiciju konstruktivnog dijaloga i bori se da izađe iz ambicija autokratskoh lidera.
“Rezultati koje smo postigli su za respekt, a to su otvorena i zatvorena poglavlja u procesu pregovora sa Evropskom unijom”, kazao je na konferenciji potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.
On je objasnio da uprkos krizi identiteta, to nije umanjilo vrijednost crnogorskog puta ka Evropskoj uniji.
Pažin je naglasio da je “pet godina pregovora važna prekretnica da se podsjetimo da u ovome moramo biti zajedno”, dodavši da Evropska unija nije nužda nego slobodno opredjeljenje.

“Rezultati koje smo postigli su za respekt, a to su otvorena i zatvorena poglavlja u procesu pregovora sa Evropskom unijom”, kazao je na konferenciji potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.
On je objasnio da uprkos krizi identiteta, to nije umanjilo vrijednost crnogorskog puta ka Evropskoj uniji.
Pažin je naglasio da je “pet godina pregovora važna prekretnica da se podsjetimo da u ovome moramo biti zajedno”, dodavši da Evropska unija nije nužda nego slobodno opredjeljenje.

Na konferenciji je riječ imala i šefica Odjeljenja za politička pitanja i evropske integracije u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halacheva koja je saopštila da “često kažemo da je Crna Gora predvodnik pristupnim poglavljima sa Evropskom unijom”.
Često kažemo da je Crna Gora predvodnik u pristrupnim poglavljima sa EU
Pristupanje Zapadnog Balkana u interesu je EU pojasnila je Halacheva u svom obraćanju.
Ključne nalaze studije praktične politike “Prva petoljetka – što je urađeno a što je propušteno u procesu pristupanja EU?” predstavila je koordinatorka programa Demokratiza i evropeizacija u CGO-u Ana Nenezić.
“Crna Gora je u tehničkom smislu postigla dobre rezultate ali suština je uspješno sprovođenje reformi”, saopštila je ona.


Nenezić je objasnila da je došlo do pada podrške evropskim integracijama u odnosu na 2012. godinu.
“Postoji nedostatak sinergije svih pregovaračkih struktura”, kazala je ona, dodavši da ne smijemo dozvoliti da se odluke donose iza zatvorenih vrata.
Koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević u svom obraćanju kazao je da je Crna Gora nazadovala objasnivši da je u 2012. godini stopa nezaposlenosti iznosila 19, 7 odsto, a danas 20, 2 odsto, dok je stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) 2012. iznosila 17 odsto, trenutno iznosi 19 odsto, a najavljeno je njeno povećanje na 21 odsto.

U sklopu događaja održana je i panel diskusija čiji je moderator bio novinar Petar Komnenić, a u kojoj su učestvovali šefica RG za poglavlje 23 i direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Gordana Đurović, speciajlni državni tužilac Milivoje Katnić i predsjednik Upravnog odbora Instituta alternative Stevo Muk.
Na panel diskusiji je kroz vizuru različitih grana vlasti u Crnoj Gori, ali i drugih zainteresovanih i aktivnih strana, poput civilnog sektora, kada je razgovarano o sljedećim okvirnim temama: Šta mi to pregovaramo sa EU i kakve to promjene donosi za crnogorske institucije i građane? Šta bi trebalo mijenjati u pristupu? Koji su dalji scenariji uticaja na građane?

Advokat Goran Rodić osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupu radi podstrekavanja za davanje mita, kazao je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.
“Postoji osnov sumnje da su ovo lice i direktori strane firme A2A počinili određena krivična djela. Strano lice iz kompanje A2A je angažovalo Rodića”, rekao je Katnić.
Do tih sumnji su došli pretresom stana i kancelarija.
U toku je istraga, rekao je Katnić.
“Ja sam svjestan svega i za svako krivično djelo koje goni Tužilastvo ja odgovaram”, dodao je on.
Kako je dodao, za sve postoje materijalni dokazi, te da je kancelarija Rodić dobila između 50-70 hiljada eura.
“U radu pravosuđa, policije i tužilaštva nedostaju dobra saradnja i efikasne istrage”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternative Stevo Muk.

U crnogorskim institucijama postoji sistem neodgovornosti i negativne solidarnosti obasnio je Muk.

Konferencija je okupila oko 60 predstavnika institucija (sve tri grane vlasti), političkih partija, civilnog sektora, privrede i diplomatskog kora.

Video sa konferencije možete pogledati na: http://prcentar.me/index.php/pres-konferencije/item/1273-video-cgo