Promovisana ekološka kampanja „Budi šampion“

“Ekološka kampanja Budi šampion”, koju realizuje Delegacija Evropske unije u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i Nacionalnim parkovima Crne Gore, predstavljenja je 12. 09. 2017. godine u EU Info centru u Podgorici. Konferenciji je prisustvovala predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro. Kampanja ‘’Budi šampion” ima za cilj podizanje svijesti građana Crne Gore o pravilnom odlaganju otpada i smanjivanju upotrebe plastičnih kesa.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je cilj kampanje povećati odgovornost svakog pojedinca, te uložiti maksimalne napore da u ljepoti Crne Gore uživaju i generacije koje dolaze.

Smeće se baca na samo jedno mjesto, a to je kanta za otpatke, poručio je Orav.

Ministar održivog razvoja turizma Pavle Radulović kazao je da svi imamo pravo na čist i prihvatljiv prostor za život.

“Blagoslovljeni smo što nismo ozbiljna industrijska zemlja, ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom, prihvatljivom za sve nas. Mi Crnogorci često kažemo da smo naslijedili svoju zemlju od predaka. Vrijeme je da počnemo da vjerujemo da smo je pozajmili od potomaka. Preci su nam ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da je ispravimo”, istakao je Radulović.

Elvir Klica, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore, rekao je da odlaganje otpada u nacionalnim parkovima “ima ogromne negativne posljedice na cjelokupan biljni i životinjski svijet”. On je dodao da je zabrinjavajuće kolika je količina otpada i nelegalnih deponija identifikovana na području NP Skadarsko jezero, gdje će, u okviru kampanje “Budi šampion”, u narednom periodu biti postavljene info table sa porukom o pravilnom odlaganju otpada.

Kampanju “Budi šampion” su podržali i crnogorski sporisti. Dragan Adžić, trener ženske rukometne reprezentacije, je u njihovo ime, posebno mladima, poručio da obrate pažnju na to gdje bacaju smeće.

“Verujem i da treba da počnemo da radimo sa djecom i da obratimo pažnju na to da li smeće bacamo kroz prozor iz auta ili ga sačuvamo i kasnije bacimo na mjesto predviđeno za odlaganje otpada”, rekao je Adžić.