Iskustva: Božo Osmajlić

Božo Osmajlić je kao lider mreže volontera NVO Mladiinfo Montenegro učestovao na TSD sportskom kampu „Tadek – the volunteer“, koji je održan u gradiću Tšćanka u Poljskoj, od 27.06. do 05. 07. 2017. godine. 

“Gotovo je nemoguće u nekoliko rečenica zaokružiti sve utiske koje sam donio iz prelijepog gradića Tšćanka, koji se nalazi nedaleko od jednog od najvećih gradova u Poljskoj, Poznanja. Prije svega, želim istaći da sam bio lider grupi volontera iz naše zemlje, Mariji Boljević, Aleksandri Marsenić, Marini Cvijović, Mileni Jovićević, Katarini Čarapić i Aleksandru Cvijoviću, divnim osobama i pravim prijateljima koji su učinili da ovaj projekat bude nezaboravan. Kad bih opet imao priliku da biram ljude, bez rezerve bi bili oni. Takođe, zahvalnicu dugujem i NVO Mladiinfo Montenegro i njenoj predsjednici Milici Žugić čija je nesebična pomoć u organizaciji i svim tehničkim detaljima pomogla da se sve iznese do kraja na najbolji način.
Ovaj projekat bio je prilika koja je omogućila da u duhu igre, zabave i druženja otkrijemo koje su to sve prednosti volontiranja i na koliko različitih načina možemo pomoći ljudima u lokalnoj zajednici, osobama sa invaliditetom, djeci i svima ostalima kojima je ta pomoć potrebna. Sam sportski kamp je zamišljen idealno pa su i sve aktivnosti ispraćene na najbolji mogući način. Osim mreže volontera NVO Mladiinfo Montenegro na kampu su učestvovali i volonteri iz Španije, Portugala, Ukrajine i domaćina Poljske. Povezanost i konekcija između svih učesnika osjetila se odmah pri samom dolasku, pa su uzburkane emocije i suze na oproštaju samo potvrdile osjećaj pripadnosti grupi i projektu za samo osam dana trajanja istog. Iz tog razloga, zahvalio bih se svim učesnicima koji su omogućili da na duhovit način i kroz interkulturalne večeri prikažu osobenosti svoje zemlje, kao i organizatoru projekta TSD Sport klubu Tršćanka čija je organizacija bila besprekorna.
Projekat mi je pomogao da kroz razne interaktivne radionice unaprijedim svoje liderske sposobnosti, unaprijedim svoje znanje engleskog jezika, da kreativnije i brže donosim odluke, da učim o toleranciji i razumijevanju i da kroz druženje i zabavu naučim mnogo o značaju volontiranja. Ponovio bih, vrlo je teško nabrojati sve aktivnosti i dešavanja koje nudi jedan ovakav projekat pa bih pozvao sve mlade ljude iz Crne Gore da se ne ustručavaju već da budu dio jednog ovakvog projekta i da sami osjete trenutke koje sam ja doživio” iznio je svoje utiske Osmajlić.