mladiinfo

Predstavljen program za dobro upravljanje medijima

Predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro prisustvovala je predstavljanju Programa za dobro upravljanje medijima, koji je održan 18. oktobra 2017. godine u EU Info centru u Podgorici. Program promoviše široko zastupljene modele upravljanja medijima u evropskim zemljama.

Uz riječi dobrodošlice, skup je otvorio predstavnik delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Patrick Schmelzer. Projekat su predstavili direktor “Ethical Journalism Network” (EJN), koju čini više od 60 grupa novinara, urednika, vlasnika medija i grupa za podršku medijima širom svijeta, Adian White i Bernt Olufsen, bivši glavni i odgvorni urednik ‘’Schibsted Media’’.

„Društvene mreže dozvoljavaju ljudima da izraze svoje mišljenje; one su glas naroda i dozvoljavaju ljudima da kažu šta žele, a to nije automatski novinarstvo. Novinarstvo je prije svega zasnovano na činjenicama – novinarstvo nije propaganda. Novinari nijesu tu da bi prodavali neke proizvode. Novinari bi trebalo da budu nezavisni,” istakao je gospodin White.

Dugogodišnji norveški novinar, Bernt Olufsen, podijelio je iskustva iz svoje zemlje i istakao:

„Sa godinama i iskustvom shvatio sam da je ono što gradi povjerenje između ljudi, medija i publike sposobnost da priznamo sopstvene greške, da ih ispravimo i pokažemo.“

Cilj projekta je jačanje slobode izražavanja, slobodnog i pravovremenog pristupa informacijama, te jačanje kapaciteta slobodnih, profesionalnih medija i medijskog pluralizma. To je osnov po kojem bi novinari i medijske organizacije u jugoistočnoj Europi i Turskoj trebalo da budu prepoznati kao ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regionu.
Edukativni skup pružio je priliku prisutnima da diskutuju o etici u onlajn medijima i o problemima i dilemama sa kojima se suočavaju.
Zbog jasnog pada povjerenja građana u medije, projekat se takođe realizuje u BiH, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Srbiji i Turskoj.