mladiinfo

Erasmus Mundus Joint master i PhD stipendije

Evropska komisija dodjeljuje EMJMD (Erasmus Mundus Joint Master Degrees) i EMJD (Erasmus Mundus Joint Doctorates) stipendije studentima širom svijeta koji žele da upišu master ili doktorske studije na nekom od renomiranih univerziteta u Evropi.

OBLAST:

nauka i inženjering, upravljanje podacima i analitika, tehnologija i biznis, novinarstvo, mediji i globalizacija, migracije i interkulturalni odnosi, nanonauka i nanotehnologija, održivi teritorijalni razvoj, medicina, film, umjetnost, poljoprivreda i veterina, proizvodnja i građevinarstvo, zdravstvo i socijalna pomoć, humanističke nauke, matematika i računari, društvene nauke, poslovanje i pravo, itd.

OPIS

Erasmus Mundus Joint Master Degrees (EMJMD) i Erasmus Mundus Joint Doctorates (EMJD) stipendijski programi podržavaju oko 116 magistarskih i 8 doktorskih studijskih kurseva. Dodjeljuju se pune stipendije i / ili stipendije koje pokrivaju mjesečni dodatak, troškove učešća, troškove putovanja i osiguranja studenata. Vrijednost stipendija može se razlikovati u zavisnosti od nivoa studija, trajanja studija i nacionalnosti učenika (veća je vrijednost stipendija za studente koji nijesu iz EU od onih za studente iz EU). Stipendije se dodjeljuju za period u trajanju:

1. između 12 i 24 mjeseca za EMJMD program;
2. do tri godine za EMJD program.

USLOVI

Pravo na prijavu ostvaruju kandidati koji dolaze iz Erasmus Mundus partnerskih i programskih zemalja.

NAČIN PRIJAVE

Prijave se podnose elektronskim putem. Kandidati moraju odabrati studijski program i prijaviti se:

1. za EMJMD u katalogu dostupnih kurseva na: Dostupni kursevi;
2. za EMJD u katalogu dostupnih kurseva na: Dostupni kursevi.

ROK ZA PRIJAVU:

Od oktobra do januara (u zavisnosti od odabranog programa)

VIŠE INFORMACIJA

Evropska komisija je izvršno tijelo Evropske unije koje promoviše njen opšti interes.

Detaljnije: Erasmus Mundus Joint master i PhD stipendije