mladiinfo

Konkurs za Nagradu za filantropiju ISKRA 2017

Fond za aktivno građanstvo, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu – Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, a uz podršku Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije, otvara konkurs za nagradu za filantropiju.

OBLAST:

filantropija

OPIS

Nagrada ISKRA se dodjeljuje u sljedećim kategorijama:

– za doprinos na nacionalnom nivou
– za doprinos lokalnoj zajednici
– za doprinos dijaspore
-za individualni doprinos.

Pored tri glavne nagrade, otvoren je konkurs i za nekoliko specijalnih priznanja:

– Specijalno priznanje za medijski doprinos
– Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru.

Nagrade će biti uručene početkom decembra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

USLOVI

U zavisnosti od kategorije, pravo učešča imaju privredna društva i mediji koji posluju u Crnoj Gori, pojedinci iz Crne Gore i dijaspore, udruženja iseljenika i državne institucije. Shodno navedenom, za kategoriju:

– ’’doprinos na nacionalnom nivou’’ mogu se nominovati privredna društva koja posluju u Crnoj Gori i imaju razvijenu strategiju korporativnog davanja, odnosno koja podržavaju projekte od opšteg interesa na nacionalnom nivou, čije su filantropske aktivnosti promišljene i usmjerene na potrebe društva.

– ’’doprinos lokalnoj zajednici’’ mogu se nominovati privredna društva koja posluju u Crnoj Gori i koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalne zajednice.

– ’’doprinos dijaspore’’ mogu se nominovati iseljenička udruženja koja su svojim ulaganjem (materijalnim i/ili nematerijalnim) podržala razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori ili organizovala filantropske aktivnosti na nivou države.

– ’’individualni doprinos’’ može se nominovati pojedinac iz Crne Gore i dijaspore koji je ličnim angažmanom (dobrotvorne aktivnosti, materijalne donacije, besplatne profesionalne usluge, volonterizam i sl), bilo na nivou lokalne zajednice ili društva, doprinio rješavanju problema i unapređenju života u zajednici.

– ’’specijalno priznanje za medijski doprinos’’ mogu se nominovati novinari/urednici, medijski timovi i sami mediji koji su organizacijom filantropskih aktivnosti i/ili promocijom istih doprinijeli razvoju i promociji solidarnosti, humanosti i filantropije u zemlji.

– ’’specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru’’ mogu se nominovati nevladine organizacije, grupe građana/ki, institucije i pojedinci koji su pokrenuli akciju(e) od opšteg dobra koja je podstakla uključivanje velikog broja građana/ki.

NAČIN PRIJAVE

Prijavne formulare možete naći na linku obrasci za prijavu, dok se za više informacija možete obratiti kancelariji fAKT-a putem e-maila filantropija@faktcg.org i telefona 020/665 600.

ROK ZA PRIJAVU:

10. novembar 2017. godine.

VIŠE INFORMACIJA

Cilj konkursa je da prepozna i javno istakne privredna društva, pojedince, medije, institucije, nevladine organizacije i iseljenička udruženja koji svojom materijalnom i finansijskom podrškom daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju ulaganje u opšte dobro i izgradnja građanskog društva. Istovremeno, cilj nagrade je da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija.

Detaljnije: Konkurs za Nagradu za filantropiju ISKRA 2017