na slici je milica rajcic

Iskustvo: Milica Rajčić

NVO Mladiinfo Montenegro poslala me je na nedelju dana u Bratislavu, glavni grad Slovačke, na omladinsku razmjenu “Ideathon on Digital Citizenship”, koja se održala od 29. avgusta do 05. Septembra 2022. godine.

Ovo je bila moja prva obuka na koju sam pošla zahvaljujući ovoj organizaciji, i sigurna sam da ću se uskoro prijaviti za sledeću. Iskustvo koje donosim iz Bratislave je za mene neprocjenjivo. Imala sam priliku da nadogradim svoje znanje o digitalnoj pismenosti, bezbjednosti na internetu i mnogim drugim temama. Omiljeni dio svake sesije bio mi je rad u grupama kada smo se svi bolje upoznali, razmjenjivali mišljenja i dijelili iste muke smišljajući ideje na kojima je trebalo da radimo. Svako jutro je počinjalo enerdžajzerom koji bi me rasanio, zabavio i pripremio za dnevne aktivnosti.  

U sjećanju će mi posebno mjesto zauzeti izlasci do centra Bratislave kada smo se svi družili i vidjeli grad. Omiljeno mjesto za pauzu posle ručka mi je definitivno bilo jezero, a kad njega spomenem prvo čega se sjetim jeste avanturističko putešestvije do tamo kroz žbunje i trnje, i još mnogo toga. Cijela ovo putovanje ne bi bilo zaokruženo da nisam uspjela da stignem i do Beča. To je bila prilika koja se morala iskoristiti, s obzirom da se iz Bratislave za čas stiže do Beča. Cio taj dan je bio fantastičan jer smo uspjeli da obiđemo gotovo sve znamenitosti, koje uživo oduzimaju dah. Turistički dio ove razmjene je definitivno ostavio trag u knjizi mojih uspomena.

Tokom ovih nedelju dana družila sam se sa mladima iz mnogih država i bolje upoznala njihove kulture, što na interkulturalnoj večeri, što u slobodno vrijeme. Kroz stalnu komunikaciju najviše sam usavršila engleski jezik, ali sam se malo prisjetila i ruskog, a i naučila koju rečenicu na italijanskom. Ipak, na kraju, kada sam se vratila kući, najljepše uspomene iz Bratislave postoje zahvaljujući ljudima koje sam upoznala. Svaki zajednički trenutak je bio poseban i vrijedan pamćenja, na čemu sam im zahvalna. 

Ovo je za mene bila jedna nezaboravna avantura zbog koje sam sazrela na akademskom i ličnom planu. Zahvalna sam NVO Mladiinfo Montenegro što mi je pružila priliku da budem dio svega toga. Svakome bih preporučila da se prijavi za neku od prestojećih obuka koju budu organizovali jer je to prilika za sticanje neprocjenjivih iskustava.