Korupcija i dalje jako izražen problem u CG

Istraživanje CEDEM-a “Obrasci korupcije u Crnoj Gori” koje je sprovedeno od 5. do 26. juna pokazalo je da je došlo do pada povjerenja u političke institucije i političke partije.
To je saopšteno na današnjoj konferenciji održanoj u PR Centru u Podgorici, kojoj je prisustvovala predstavnica naše organizacije.
Interesovanje za politiku je na relativno niskom nivou.
U odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2013. godine došlo je do pada povjerenja u sve javne institucije.
Od 2013. do 2017. povećan je stepen povjerenja u medije.
Televizija i dalje prednjači kada su mediji u pitanju, dok je internet preuzeo vođstvo nad štampanim medijima i zauzeo drugu vodeću poziciju.
Kako je istraživanje pokazalo korupcija je izražen problem i to smatra 64 odsto građana.
Veliki broj građana smatra da veliki broj službenika uzima novac ili poklone.
69 odsto građana je takvu ocjenu izvelo na osnovu ličnog iskustva. Veliki broj ispitanika smatra da se službenicima mora ponuditi novac ili poklon da bi radili svoj posao, pokazali su rezultati istraživanja koje je predstavio politički analitičar i profesor Miloš Bešić.
On smatra da je jedan od razloga porasta prijavljivanja ličnih iskustava korupcije – rasvjetljavanje velikih slučajeva iz te oblasti.
“Građani lakše i bolje prepoznaju korupciju i lakše o tome govore”, izjavio je Bešić.
Oni koji ne bi prijavili korupciju kao razlog navode to što smatraju da je ona teško dokaziva, njih 26,4 odsto. Svaki četvrti građanin ne bi prijavio korupciju jer smatra da svakako ne bi došlo do istrage, dok se svaki peti, pokazuje istraživanje, plaši da prijavi korupciju.
Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da je došlo do negativnog trenda i do porasta korupcije kada je u pitanju obrazovni sistem, odnosno prilikom školovanja i upisa.
2013. godine procenat koji je zabilježen iznosio je 39,5, a danas 44,1 odsto.
32,3 procenta građana smatra da će korupcija ostati na skoro istom nivou ulaskom u EU. Njih 23,7 odsto vjeruje da će se postepeno smanjivati, 14 odsto smatra da će ulaskom u EU korupcija porasti, dok čak 30 procenata kaže da ne zna odgovor na to.