Mladi u CG vjeruju u EU i njene vrijednosti

Predstavnik Mladiinfo Montenegro prisustvovao je predstavljanju rezultata stavova univerzitetskih studenata iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Slovačke.

Istraživanje je dio projekta “Studentske debate – Promovisanje demokratskih vrijednosti među mladima” a predstavili su ga Centar za evroatlantske studije CEAS iz Beograda i organizacija MESA 10 iz Slovačke, 21. juna, 2017, u PR centru.

Na skupu su govorili Anđa Petković (projektni menadžer Centra za evroatlantske studije), Tomka Živković (Univerzitetski koordinator Univerziteta u Podgorici), Milan Ježovica (ekspert za spoljnu politiku iz MESA 10) i Lucia Klapacova (ekspert za Zapadni Balkan).

Istraživanje u vidu anketiranja je sprovedeno u aprilu 2017, kao i u decembru 2016. godine. Ukupno je anketirano oko 3,400 studenata sa sedam univerziteta iz pet država (Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Slovačka). Teme o kojima su studenti bili ispitivani obuhvataju stavove o Evropskoj uniji, bezbjednosnoj situaciji, NATO-u, saradnji država regiona, kao i uticaju Rusije.

Ekspert za spoljnu politiku iz organizacije MESA 10, Milan Ježovica, istakao je da je članstvo u EU atraktivan cilj kod većine studenata ovih pet zemalja, gdje je 58 odsto izrazilo stav da bi željeli da podrže ili podstaknu članstvo u Evropskoj uniji.

„Crna Gora je lider po pitanju podrške i nade da će njihova zemlja pristupiti Evropskoj uniji u doglednom vremenu. Da EU ima pozitivnu ulogu u političkom i ekonomskom razvoju Crne Gore vjeruje 51 odsto crnogorskih studenata, dok njih 40 odsto ulogu EU doživljava negativnom“, saopštio je Ježovica.

Najveće iznenađenje je podatak da je čak 61 odsto ispitanika odgovorilo da će sigurno izaći na sljedeće izbore, što,prema njegovom mišljenju znači da je veliki broj onih koji će na aktivan način učestvovati u političkom životu Crne Gore.

Ježovica je objasnio da su studenti u anketi odgovarali i na druga pitanja, kao što su prijetnja od populizma i ekstremizma, uticaj NATO-a, učešće mladih u političkom odlučivanju.
Projektna menadžerka CEAS-a Anđa Petković dodala je da će publikacije koje sadrže eseje studenata i profesora biti objavljene krajem mjeseca.

Projekat “Studentske debate – Promovisanje demokratskih vrijednosti među mladima” sprovode partnerske organizacije MESA10 (Slovačka) i CEAS (Srbija) uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju iz Vašingtona (Sjedinjene Američke Države).