M!M obilježio Svjetski dan sporta

NVO Mladiinfo Montenegro održala je akciju povodom Svjetskog dana sporta, 25. maja u Njegoševom parku u Podgorici. U okviru akcije organizovan je trening u kojem su učestvovali naši članovi, nekolicina građana i srednjoškolci iz Podgorice.

Trening je bio prilagođen svim zainteresovanim osobama, bez obzira na fizičku spremnost, pol ili godine. Cilj akcije bio je da pošaljemo poruku građanima da su sport i rekreacija od izuzetnog značaja za zdravlje svakog pojedinca.

Osnovni zadatak treninga bio je upoznavanje učesnika sa značajem kompletnog pripremnog dijela za glavni dio treninga. Tu se prije svega misli na vježbe trčanja (lagano, sa malim ubrzanjem), vježbe oblikovanja (za razne mišićne grupe), vježbe istezanja, labavljenja i opuštanja.

Na treningu smo promovisali naša dva ljetnja kampa koji će se održati na crnogorskom primorju. Prvi se održava u Prčnju u periodu od 22. do 29. juna, a mogu se prijaviti svi mladi uzrasta od 10 do 18 godina, i drugi u Sutomoru od 1. do 7. septembra za koji se mogu prijaviti osobe starosti od 18 do 35 godina.
U okviru današnje akcije, pored gore navedenog treninga, naš tim odigrao je i prijateljsku utakmicu u košarci sa učenicima srednjih škola iz Podgorice.

Svjetski dan sporta, koji se u svijetu naziva i Dan izazova (World Challenge Day) najveća je svjetska sportska manifestacija u kojoj se gradovi različitih država takmiče u tome ko će atraktivnijim programom privući što veći broj učesnika u raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima. Cilj je promovisanje pozitivnog stava prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života. Istog datuma 25. maja u bivšoj Jugoslaviji slavio se Dan mladosti koji je bio sastavni dio kulta ličnosti u čast Josipa Broza Tita. Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na Titovu inicijativu, 1957. a događaj je proglašen „Danom mladosti“. Do Titove smrti 1980, štafeta mu se lično dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu.

Naša organizacija osnovana je sa ciljem da poboljša položaj mladih u Crnoj Gori, kroz informisanje, edukaciju i njihovo aktivno učešće u društvu. Naša vizija su mladi ljudi kao ključni akteri razvoja zajednice.