M!M učesnik desetog jubilarnog „Evropskog kafea“

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj.E. Veselko Grubišić bio je gost „Evropskog kafea“, 30. maja 2017. godine, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert.
Grubišić je razgovarao je sa predstavnicima srednjoškolskih i studentskih organizacija, ali i omladinskih organizacija i podmladaka političkih partija na temu “Evropski standardi i Crna Gora – da li uslovnost produkuje rezultate”.
Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević otvorila je deseti jubilarni „Evropski kafe“ i u svom uvodnom izlaganju istakla je se države pretendenti za članstvo u EU nalaze u dugom i zahtjevnom procesu unutrašnje transformacije društva a što je vidljivo kroz suočavanje sa teškoćama u dostizanju evropskih standarda.
„Evropski standardi u značajnom postaju pokretna meta, ali to ne smije biti obeshrabrajuće za sve one koji žele biti dio EU. Crna Gora treba te standarde usvajati i primjenjivati prvenstveno radi sebe, da bi napravila osnov za društvo funkcionalne vladavine prava, sistema odgovornosti u svim strukturama vlasti, inkluzivnosti u odnosu na različitosti i unaprijeđenja kvaliteta života građana i građanki“, istakla je direktorka CGO-a.
Hrvatski ambasador u Crnoj Gori je pozdravio napore Crne Gore u dostizanju evropskih standarda podsjetivši da su hrvatski i crnogorski pregovori dosta slični, pa je sasvim logično da Hrvatska prenese svoja znanja i vještine Crnoj Gori.
Grubišić je pohvalio učešće nevladinog sektora u tom procesu i istakao da je proces pridruživanja težak put koji zahtijeva puno odricanja i zajedničkog djelovanja svih koji dijele ideje zajedničke Evrope.
Na pitanje da li uslovnost produkuje rezultate rekao je da se „Hrvatskoj na početku činilo težim kada su nam uvedena mjerila prije otvaranja pojedinih poglavlja. Ali smo mi gledali da to pretvorimo u ciljeve koji su učinili proces transparentnijim i upravo ta dosta jasna mjerila pretvarali smo u društvene ciljeve. Na taj način smo prisili Evropsku uniju da nam otvara pregovaračka poglavlja“.
Ambasador je naglasio da su upravo mladi nosioci društvenih promjena u Crnoj Gori.
Cilj Evropskog kafea je, kako su kazali iz CGO, kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje različtih društvenih grupa i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, pa je stoga dio ovog događaja bio posvećen i razgovoru o ulozi mladih u ovim procesima.
Ovaj „Evropskog kafe“je okupio 25 mladih, uglavnom iz omladinskih i studentskih organizacija kao i podmladaka političkih partija.