Nacrt novog Zakona bolji od prošlog

Članovi NVO Mladiinfo Montenegro 25. septembra prisustvovali su završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom u Podgorici.

Nakon uvodnog obraćanja Ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića, šefa delegacije Evropske unije Mitje Drobniča  i  šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, Nacrt je predstavila pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević – Marović.

Tribina je bila otvorena za sve zainteresovane koji su željeli da svojim sugestijama, primjedbama i predlozima doprinesu kreiranju što kvalitetnijeg teksta ovog zakona. Učesnici rasprave usaglasili su se da je nacrt novog zakona uočljivo bolji od prethodnog, ali i da bi ga u nekim članovima trebalo izmijeniti. Poslanik Emilo Labudović tim povodom istakao je da je Nacrtu potrebno dodati notu obaveznosti: „Sve to što se radi, što se zakonom želi postići, nije akt milosrđa, nego akt obaveze“ – rekao je on, dodavši da su osobe sa invaliditetom u ruralnim područjima dodatno diskriminisane, te da se tome mora posvetiti posebna pažnja. Ostali učesnici imali su sugestije koje se prije svega tiču kaznenih odredbi i pojmovnika.

Sve predloge i primjedbe na Nacrt zainteresovani mogu dostaviti članovima radne grupe u pisanoj formi do kraja mjeseca.