Održana obuka za stažiste romske populacije u Nikšiću

U okviru projekta „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja, Egićana/ki i ostalih ranjivih grupa” koji realizuje organizacija HELP iz Njemačke juče je u nikšićkom hotelu “Onogošt” održana radionica za stažiste.

Tom prilikom učesnici su upoznati sa radnim zakonodavstvom i etičkim standardima, obavezama države i poslodavaca, kao i razlikama između zakonskih i etičkih normi.

“Stažistima je ukazano na primjere pozitivne diskriminacije što je ujedno bila i prilika da i oni iznesu svoja iskustva kada je u pitanju nedozvoljena diskriminacija. Upoznati su i sa rezultatima istraživanja CEDEM-a o zapošljavanju Roma i Romkinja u Crnoj Gori u 2015. godini koje pokazuje da je čak 88 odsto te populacije nezaposleno. U javnom sektoru radi samo osam odsto Roma a stalni radni odnos ima samo 5,9 odsto. Podaci govore da čak 90 odsto pripadnika romske populacije nije učestvovalo u korišćenju mjera aktivne politike zapošljavanja”, naveli su organizatori.

M!M podsjeća da je ovim projektom pružila priliku za zaposlenje četiri osobe romske populacije i dvije osobe sa invaliditetom na teritoriji Opštine Podgorice, kao i dvije osobe romske populacije i jednu osobu sa invaliditetom na teritoriji Opštine Nikšić.
“Poslodavci zainteresovani za pružanje praktične obuke korisnicima romske i egipćanske populacije sa područja opština Podgorica, Nikšić i Berane pružaće praktičnu obuku i omogućiti učesnicima stažiranje u trajanju od šest mjeseci”, naveli su organizatori.
Tokom šest mjeseci obuke stažisti će usavršiti znanje iz engleskog jezika, rada na računaru i biće obučeni za pisanje za on line medije.

“Korisnici će naučiti da naprave CV i motivaciono pismo, baviće se prevođenjem i administrativnim poslovima, steći radne navike, naučiti se timskom radu i poboljšati svoja znanja i sposobnosti. Sve to će im biti od koristi za dalji rad i olakšati pronalaženje novog posla i napraviti ih konkurentnijim na tržištu rada”, naveli su organizatori.