Održana radionica instrumenti za društveni razvoj

Predstavnica Mladiinfo Montenegro Kristina Pavićević u subotu trećeg februara u prostorijama Omladinskog centra održala je radionicu pod nazivom „Instrumenti za društveni razvoj“.

Cilj radionice je da naša predstavnica svojim vršnjacima podijeli znanja i iskustva koja je stekla na treningu u Vrnjačkoj Banji. Na samom početku prisutni su imali priliku da učestvuju u enerdžajzerima koji su bili dobra uvertira za sljedeći dio radionice u kome je sve upoznala sa projektom u okviru kojeg je trening organizovan.

„Radna metodologija projekta zasnovana je na neformalnom obrazovanju uz korišćenje kreativnih metodologija i tehnika pozorišta sa savremenim plesom“, istakla je Pavićević. Takođe je dodala da je obuka za omladinske radnike rezultirala izvođenjem predstave. „To znači da i ako je akcenat bio stavljen na profesionalnom razvoju svih učesnika kreativni rad se može završiti sa izvođenjem performansa kao prezentacije ranije sprovedenog intenzivnog umjetničkog procesa i ishoda aktivnosti. Izvođenje jednog ovakvog procesa dopušta učesnicima da se krativno izraze i da neki od njih po prvi put nastupe pred publikom“, kazala je Pavićević. Pored toga dodala je da su u okviru projekta bile oključene osobe sa invaliditetom i da su u okviru njega učesnici naučili kako treba da se ophode prema osobama sa invaliditetom.

Kristina je prezentovala i rad nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro i pozvala svoje vršnjake da se pridruže timu organizacije. Nakon predstavljanja projekta i organizacije učesnici su igrali igru pažljivog slušanja. Igra se igrala u parove i svaki par je ispričao svom paru nešto o sebi, što je ta druga osoba morala da ponovi predstavljajući se kao svoj par. Na samom kraju radionice učesnici su dobili dio puzle na koji su lijepili isječke iz časopisa i od njih sastavljali svoju priču koju su na kraju prezentovali pred ostalima, a onda su svi djelovi spojeni u jednu sliku.

Trening kurs “Instrumenti za društveni razvoj” sprovela je organizacija “People to People Serbia” u saradnji sa Mladiinfo Montenegro u Vrnjackoj Banji u period od prvog do osmog decembra prosle godine. U sklopu projekta organizovan je trening kurs koji je okupio ukupno dvadeset osam omladinskih radnika iz Portugala, Španije, Francuske, Grčke, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Srbije. Tim predavaca organizacije People to people, ovim projektom obezbedio je profesionalno usavršavanje omladinskim radnicima na polju sticanja praktičnog iskustva u korišćenju pozorišnih metodologija i tehnika savremenog plesa pogodnim u rad sa inkluzivnim grupama. Projekat je podržan od strane Evropske Komisije, Erasmus+ programa za mlade.