Odžana konferencija povodom Dana novinara Crne Gore

Kada je u pitanju novinarska profesija prošlu godinu obilježila su dešavanja na našem Javnom servisu, saopšteno je na konferenciji koju su organizovali Društvo profesionalnih novinara i Udruženja novinara Crne Gore, a povod za organizovanje konferencije je obilježavanje Dana novinara Crne Gore. Konferenciji su prisustvovale predstavnice Nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro, a održana je u prostorijama EU info centra.

Na samom početku konferencije Mila Radulović – generalni sekretar Društva profesionalnih novinara Crne Gore kazala je da kada je u pitanju novinarska scena u Crnoj Gori nemamo baš puno razloga za optimizam.

„Ono što je prošlu godinu obilježilo sa aspekta naše profesije su dešavanja oko televizije Crne Gore, mada mi u globalu govorimo o Javnom servisu i ako znamo da se sve to uglavnom tiče televizije. Postoji veliki politički pritisak da se promijene članovi Savjeta i da se na taj način dalje mijenja uređivačka koncepcija Javnog servisa”, ističe Radulović.

Ona je takođe dodala da svi mi znamo kakva je uloga Javnog servisa. Napomenula je da je Evropska komisija kazala da će se ove godine malo više fokusirati na novinarsku profesiju, posebno na Javni servis i da je iz Evropske komisije rečeno da mediji ne smiju biti pod političkim uticajem, a posebno je potenciran Javni servis u tom kontekstu.

Radulović je kazala da su se članovi Društva profesionalnih novinara Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore dogovorili da zajedno sarađuju da bi prevazišli tu barijeru koja je godinama zaslužna za situaciju u kojoj novinarstvo ide unazad umjesto unaprijed. Ona je takođe dodala da će u budućem periodu raditi na izmjenama medijskih zakona kada je novinarstvo i medijska scena Crne Gore u pitanju.

Voditelj Damir Ramović kazao je kako je primarna misija javnog emitera da bude televizija za sve, odnosno za svakog građanina Crne Gore.

“To je cilj koji pokušavam da dostignem i na tome radim već dvije godine i smatram da smo od tog cilja još uvijek daleko ali mnogo bliže nego što je ikad bila televizija RTCG kao javni servis. Možemo li naprijed, mislim da možemo, možemo li nazad, nadam se da ne” smatra Ramović.

On je istakao kako njihove priloge komentarišu iz skupštinske govornice i vlast i opozicija, i daju sebi za pravo da budu kontrolori medija umjesto da je obratno i da se shvati da su mediji čuvari demokratije i da su novinari ti koji bi trebalo da kontolišu rad donosilaca odluka.

“Mi u desku svakih šest mjeseci čekamo novog direktora, uoči svakog izbora kolege u drugim medijima bave se radom novinara Javnog servisa, prije svega prenoseći saopštenja političkih partija i njihove tvitove”, dodaje on.

Ramović navodi kako postoji bojazan da se neko od njih ne nađe na naslovnici nekog portala, televizije ili novine koja stvara autocenzuru kod kolega. Pozicije novinara su ugrožene i kada dođe novo rukovodstvo stvara se strah da se ne zamjere nekome ko će sjutra doći ili ostati.

“Mi smo to ove dvije godine pokušavali da prevaziđemo tako što su svi novinari kada dođu na teren imali samo jednu sugestiju, a to je da napišu ono što su vidjeli i da to pretoče u prilog. Savjet koji su od mene dobili iz mog iskustva je bio da ćemo mi svi ovdje ostati da živimo i pet, 10 i 15 godina, da ćemo se sretati i pogledati se u oči, da naš rad u ovom stadijumu interneta ostaje zapisan, isto kao što je ostao zapisan i onih kolega koji su briljirali 90-ih”, navodi Damir Ramović.

Goran Ćetković, predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, čestitao je svim novinarima praznik i rekao kako imamo šta da slavimo jer u našoj zemlji ima mnogo talenata novinarskog zanata.

“Mi smo već u prošloj godini napravili male ali vrlo značajne korake u pravcu združivanja naših individualnih snaga ali i snaga naših organizacija u ciljevima koje svi proklamujemo i kako vidimo medijsku scenu u budućnosti”, kazao je Ćetković.

Udruženje novinara Crne Gore smatra da niko ne treba da ometa urednike i novinare da rade svoj posao. Od kako je novinarstvo nastalo urednik je bio taj koji je imao završnu riječ u svakom mediju ali i odgovornost.

“Cilj je da se uvede kodeks za svako društvo koje kreira javno mjenje. Da mi novinari budemo svjesni naše snage i da budemo faktor odlučivanja o svim pitanjima koji se tiču medija naše zemlje”, navodi Ćetković.

Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore rekao je kako je slučaj svuda u svijetu da profit, finansijski i politički lobiji ovladavaju medijskom scenom i vrše kampanju umjesto da izvještavaju tačno i istinito.

“Ne smijemo da se mirimo sa situacijom ovakvom kakva je, jer onda kada se pomirimo sa njom mi smo poraženi”, zaključuje Ćetković.