Prijavite se za četvrti konkurs za dodjelu pjesničke nagrade “Milo Bošković”

“Dani Mila Boškovića”, počeli su raspisivanjem konkursa za pjesnički nagradu, koja nosi ime tog crnogorskog književnika. Projekat relizuju kolašinski Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija i Opština.

OBLAST:                 

poezija

OPIS

Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatiće i upoznavanje sa književnim opusom Mila Boškovića. Tokom trajanja konkursa za pjesničku nagradu, u prostorijama Narodne biblioteke biće izložena njegova djela.

Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a objavio je je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu. Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“, te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina (31 pjesnik). Zastupljen je i u više antologija jugoslovenske književnosti kao i u svjetskoj “Antologiji ljubavne poezije”. Broojni književni kritičari ocijenili su da je Bošković najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi.

USLOVI

Mogu se pjesnikinje i pjesnici iz Crne Gore i regiona, mlađi od 37 godina, a svaki autor može poslati jednu neobjavljenu pjesmu.

ROK ZA PRIJAVU:

5.11.2023.