Prijavite se za stipendija master i doktorskih studija

Ministarstvo prosvjete objavilo je Konkurs za sufinansiranje školarine za 84 kandidata upisana na prvu godinu master i doktorskih studija u Crnoj Gori i inostranstvu studijske 2022/2023. godine.

OBLAST:

više oblasti

OPIS

Kako je saopšteno iz tog resora, biće sufinansirana školarina 60 kandidata master studija i to po deset iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka. Iz Ministarstva su kazali da kandidati društevnih i humanisitčkih nauka moraju imati prosječnu ocjenu na osnovnim i specijalističkim studijama najmanje devet, a iz drugih oblasti najmanje 8,5.

“Treba da imaju preporuke dva profesora, da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika, da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora i da su državljani Crne Gore”, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, kandidatima na master studijama školarina će biti sufinansirana u iznosu do 500 EUR. Iz Ministarstva su kazali da će sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisanih u prvu godinu doktorskih studija, i to po četiri iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka. Na doktorskim studijama će kandidatima biti sufinasirana školarina u iznosu do hiljadu EUR.

Iz Ministarstva su kazali da će za studente s ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori sufinansirati putne troškove za dobitnike stipendija za studijske boravke u ovoj godini u minimalnom trajanju od 21 dan, po osnovu programa mobilnosti. “Izuzetno, putni troškovi se mogu sufinansirati za dobitnike CEEPUS stipendije iako je studijski boravak kraći od 21 dan za ljetnje škole i istraživačke boravke”, piše u saopštenju. Kako se navodi, putni troškovi se sufinansiraju jedanput u toku jedne kalendarske godine i za nastavno osoblje, dobitnike CEEPUS stipendije, dobitnike stipendija stranih vlada za 2023/2024. godinu, koje se realizuju preko Ministarstva prosvjete. “Za programe mobilnosti i stipendije stranih vlada Ministarstvo će sufinansirati putne troškove u iznosu do 200 EUR”, dodaje se u saopštenju.

USLOVI

Kako biste se prijavili za ove stipendije potrebno je da:
– imate preporuku najmanje dva profesora;
– da govorite jedan strani jezik;
– da ne koristite finansijsku pomoć u vidu stipendija od drugih institucija;
– da ste državljani Crne Gore;
– da imate projek 9 za studente humanističkih i društvrenih nauka, a iz drugih oblasti 8,5

NAČIN PRIJAVE

Kako biste se prijavili potrebno je posjetiti sajt: https://www.gov.me/clanak/konkurs-za-sufinansiranje-skolarine-na-master-i-doktorskim-studijama-u-zemlji-i-inostranstvu-i-putnih-troskova-za-studijske-boravke-u-inostranstvu

ROK ZA PRIJAVU:

22.09.2023. za studente master i doktorskih studija;
15.12.2023. za program mobilnosti i stipendije stranih Vlada

Detaljnije na:

https://www.gov.me/mps