SIA samit ove godine u Gruziji

I ove godine, studenti i srednjoškolci iz Crne Gore imaće priliku da predstave svoje inovativne, preduzetničke ideje, i osvoje jednu od nagrada za društvene promjene u okviru programa Social impact award (SIA) koji sprovodi Propulsion fond iz Beograda u saradnji sa Erste bankom i drugim partnerima.

 

Prvo će na nivou Kotora, Berana, Nikšića i Podgorice biti održana radioničarska turneja nakon koje će kandidati moći da se prijave za učešće, počevši od 1. marta do 30. aprila. Biće izabrano 7 finalista koji će morati proći nekoliko ciklusa, kada će konačan izbor pobjednika odlučiti žiri i publika onlajn putem. Na kraju će pobjednici iz svih zemalja učesnica okupiti na SIA samitu u Gruziji, gdje će imati priliku da rade na daljem razvitku svoje ideje u saradnji sa globalnim ekspertima, razmijene iskustva i prime korisne savjete.

SIA program je prvi put pokrenut 2009. godine u Austriji i cilj mu je da umrežava ljude iz čitavog svijeta. Dragana Crvenica , direktorica službe za komunikacije u Erste banci ističe da je kroz ovaj svijetski program podrške društvenom biznisu, Crna Gora nakon dvije godine učešća u ovom projektu, uspjela da stane rame uz rame uz Austriju i Rusiju po broju ideja.

“Najlakše je doći do ideje za društveni biznis, međutim teškoće nastaju kad se nastoji pronaći sistemska podrška za realizaciju ideje, zato je tu Erste banka, lider u podršci crnogorskom preduzetništvu, koji je tu da pobjednicima obezbjedi početni kapital.

“Da smo odradili dobar posao ukazuje podatak da nakon sprovedenog projekta 65% učesnika aktivno radi na svojoj ideji. Pravi primjer su pobjednice programa za 2016. godinu sa idejom Drugačiji kutak , koje će uskoro otvoriti svoj poslovni prostor “, saopštila je Crvenica.

Menadžerka univerziteta UDG, Sandra Tinaj ističe da prema istraživanjima mladi pokazuju izuzetnu spremnost da sami pokrenu biznis, tj. vide sebe u samozaposlenju.

“Prema statstici 65% njih ima biznis ideju, 48% je izjavilo da je spremno da pokrene privatni biznis, dok je 9,9% u procesu samozaposlenja. Kad bi dostigli evropski nivo kad je u pitanju pokretanje biznisa od strane mladih, došli bi do 12 000 zaposlenih”, navela je Tinaj koja smatra da preduzetništvo nije ništa drugo do stvaralačka energija, koja se najviše budi kod mladih.

Lokalni koordinator projekta SIA, Mensur Pelinković tvrdi da se ovaj itekako isplatio sto pokazuju: 450 odradjenih radionica, 150 preduzetnika na SIA samitu, 55 nagrađenih timova.