Svečano otvoren 12. Medjunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Međunarodni podgorički Sajam knjiga i obrazovanja, 12. po redu, otvoren je sinoć u garaži Delta sitija u Podgorici. Već čitavu deceniju sajam pruža priliku ljubiteljima pisane riječi da na jednom mjestu pronađu ono što ih zanima, upoznaju se sa novim književnim naslovima i uživaju u razgovorima sa renomiranim piscima.

Dvanaesti sajam organizovan je pod  sloganom “Imamo svijet za sebe” i biće otvoren do 9. maja.

Srpska književnica Ivana Dimić, ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade za roman “Arzamas”,  zvanično je otvorila sajam.

Ona je istakla da će knjige biti aktuelne dok postoje ljudi i književnost i da nikada neće moći da ih zasjeni svijet kompjutera čak i ako dobiju drugi format.

“Čitanje kao proces je za svakog od nas veoma važan, jer podržava divnu tezu “Imamo svijet za sebe”, što je moto ovoga sajma. Čitanje nas uvijek dovodi ponovo sebi, dovodi nas kritičkom mišljenju, vodi nas tome da imamo mišljenje o realnosti koja nas okružuje, omogućava da se oslobodimo predrasuda u mišljenju i pruža prostor slobode,  koji je čovjeku od nasušnog značaja. Zato je ovakav događaj – sajam knjiga, veoma značajan za jedan grad, jedan narod i međunarodnu zajednicu”, istakla je Dimić.

Na otvaranju se prisutnima obratio i ambasador Rumunije, zemlje gosta ovogodišnjeg sajma, Ferdinand Nagi, pozvavši zainteresovane da posjete njihov štand na kom se, pored knjiga, nalaze djelovi rumunske kulture.

Direktor izdavačke kuće “Nova knjiga” Predrag Uljarević ocijenio je da, tek kada jedan sajam privuče toliko čitalaca različitih generacija, očekivanja i interesovanja, on je ispunio razloge svoga postojanja.

“Vjerujem da će 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svakome ponuditi barem po jednu knjigu koju će zavoljeti”, rekao je Uljarević.

Na ovogodišnjem sajmu, osim brojnih izlagača iz Crne Gore, regiona i Evrope, predstaviće se i Ministarstvo prosvjete, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, portal zaposli.me, Crveni krst Crne Gore, a tu su i brojni drugi štandovi sa raznovrsnom ponudom.

 

Poseban dio ovogodišnjeg sajma je  izložba grafika i slika Dada Đurića, koju je večeras otvorila rukovoditeljka umjetničkog sektora i muzejska savjetnica Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Marina Čelebić.

Logističku podršku na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja pruža volonterski servis organizacije Mladiinfo Montenegro.

Organizatori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, pokrovitelj Ministarstvo Kulture, a partneri su tržni centar Delta City i zaposli.me.

Najavljeno je i da će mnoga izdanja biti u prodaji po sniženim cijenama.

Radno vrijeme sajma je od 11 do 22 časa, a cijena ulaznice je jedan euro.