Trening „Media Behind The Scenes“ Slovačka

Pet predstavnika organizacije Mladiinfo Montenegro, Aleksandra Vojinović, Uroš Milošević, Vuk Laković, Nataša Vukajlović i predsjednica organizacije, Milica Žugić, učestvovali su na treningu pod nazivom „Media behind the scenes“, umjestu Stara Lesna, Slovačka. Obuka je održana od 25. aprila do 2. maja u okviru istoimenog projekta, koji realizuje Evropski dijalog u saradnji sa Mladiinfo Montenegro i još sedam partnerskih orgaizacija.

Kao i svaki trening neformalnog karaktera, baziran je na zajedničkom radu učesnika iz različitih zemalja i različitih kultura, kroz grupne zadatke u toku kojih se ljudi bliže upoznaju sa iskustvima iz drugih zemalja, kao i prenose svoja iskustva drugima.

U početku treninga su određene grupe koje su svaki naredni dan zajednički radile na finalnoj prezentaciji, koju su sve grupe prezentovale poslednjeg dana, svaka grupa sa drugačijom temom i sa specifičnim krajnjim produktom.
Predstavnici organizacije Mladiinfo Montenegro su predstavili stanje u medijima i medijskoj pismenosti u Crnoj Gori, kao sastavni dio svakodnene komunikacije o medijima sa ostalim učesnicima treninga.

Tradicionalna stvar kod ovakvog tipa projekata je i interkulturalno veče, u toku kojeg učesnici imaju priliku da se upoznaju sa kulturom drugih zemalja koje učestvuju na treningu, kao i da okuse neka tradicionalna jela i pića iz tih zemalja, zavisno od toga sta učesnici smatraju, šta je to što je prepoznatljiva odlika njihove nacije i kulture.

Svoje vrijeme u toku treninga je imao i Wais Bashir, predavač medijske pismenosti i tematike vezane za medije uopšte, koji je učesnicima prikazao neke alate pomoću kojih mogu da prepoznaju vjerodostojnost nekih vijesti, kao i alate pomoću kojih mogu da pronađu više informacija o vijestima koje ih interesuju. Ovi alati mogu posebno da pomognu istraživačkim novinarima, kojih je na ovom treningu bilo veliki broj.

Takođe je u toku jednog dana posjećen drugi najveći grad u Slovačkoj, Košice, gdje su učesnici imali priliku da posjete televizijsku i radio stanicu, kao i dnevne novina „Košice dnes“. Ostatak dana je proveden u obilasku grada.

Jedan od dana je bio i posvećen posjeti zaleđenog jezera. U toku ove posjete učesnici su govorili o medijskoj pismenosti u njihovim zemljama, što se kasnije nastavilo po povratku, izlaganjem prezentacija koje su učesnici pripremili prije polaska na ovaj trening.

Ovaj trening je po običaju okončan zajedničkim druženjem, nekom vrstom oproštajne žurke.