mladiinfo

U Delti otvoren ’’Sajam programa i projekata prekogranične saradnje’’

Predstavnik Mladiinfo Montenegro je prisustvovao otvaranju Sajma programa i projekata prekogranične saradnje i izložbi fotografija na kojima su predstavljeni rezultati projekata realizovanih na teritoriji Crne Gore.

Posjetioci sajma su imali priliku da, od predstavnika Ministarstva evropskih poslova i predstavnika lokalnih samouprava, državnih institucija i civilnog sektora, kao i drugih organizacija koje su učestvovale u projektima, dobiju informacije o realizovanim projektima, ali i mogućnostima koje pruža evropska regionalna i teritorijalna saradnja.

Sajam je svečano otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. On je istakao da je Crna Gora u periodu 2007-2013 veoma uspješno iskoristila mogućnosti teritorijalne saradnje i ostvarila 227 projekta vrijednosti od 38 miliona eura, kroz učešće u pet programa saradnje sa susjedskim zemljama, dva transnacionalna programa na nivou Mediterana i Jugoistočne Evrope, i programom namijenjenim za zemlje Jadrana.

’’Pregovori i pristupanje su saradnja u najboljem obliku. Kroz integraciju mi svakim danom postajemo sve više dio Evropske unije. Projekti saradnje su najbolji iskaz toga. Uređenija obala Skadarskog jezera, turistički proizvod Sjevera, bolja i opremljenija biblioteka, ljetna škola osoba s invaliditetom, efikasnija gorska služba spasavanja, sve su to primjeri kako znamo i možemo sarađivati i svakodnevno mijenjati Crnu Goru na bolje”, rekao je Pejović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je podsjetio je da je prekogranična saradnja suštinski dio koncepta evropske integracije, budući da kroz načelo primjene zajedničkog znanja i sredstava, ona otvara mogućnosti za razvoj pojedinačnih zemalja.

’’Zahvaljujući svom svom demokratskom i proaktivnom pristupu, Crna Gora se pokazuje kao izvrstan partner u programima prekogranične saradnje’’, istakao je Orav.
Pejović i Orav su istom prilikom otvorili i izložbu fotografija koje ilustruju rezultate projekata koji su značajno doprinijeli unapređenju stanja u oblastima životne sredine, socijalne inkluzije, turizma, konkurentnosti, saobraćaja, kulture i koji su pokazali da saradnja ne poznaje administrativne granice.

mladiinfo

mladiinfo

mladiinfo