Uspješno realizovana akcija doniranja krvi

NVO Mladiinfo Montenegro uspješno je sprovela akciju povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Akcija je realizovana 13. juna u Zavodu za transfuziju krvi u kojoj su učestvovali članovi naše organizacije, kao i građani koji su se svojevoljno odazvali akciji.

Cilj akcije je bio promocija dobrovoljnog davalaštva. Na ovaj način željeli smo da podstaknemo prvenstveno mlade, ali i druge građane da daju krv i na taj način učine pravo djelo, kao i da pomognu građanima kojima je svakodnevno iz različitih razloga potrebna krv. Ujedno, današnja akcija je i prilika da pozovemo građane da učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi koju sjutra, 14.06. organizuje Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju u tržnom centru Delta city od 10 do 14 časova. Ovogodišnja kampanja svjetske zdravstvene organizacije, pod sloganom “Daj krv. Daj sad. Daj često” fokusira se na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnosti da ne treba pacijent da čeka krv, već obratno – ona njega.

Svake godine 14. juna zemlje u svijetu obilježavaju Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj povod koristi se da se zahvali dobrovoljnim neplaćenim davaocima krvi koji ne samo što spašavaju živote, već i podižu svijest o potrebi redovnog dobrovoljnog davanja krvi radi postizanja kvalitetne, bezbjedne i dostupne krvi i krvnih derivata za sve pacijente kojima je ona potrebna. Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata spašavaju se milioni života svake godine. Pacijentima se na ovaj način život produžava ili se obezbeđuje duži i kvalitetniji život, a davalaštvo pomaže kompleksne medicinske i hirurške procedure. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spašavanju života majki i beba ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor.