mladiinfo

Žene konzumiraju alkohol više od muškaraca

Čak više od 50 odsto mladih u Crnoj Gori konzumira alkohol, rezultati su nacionalnog istraživanja Instituta za javno zdravlje za 2017. godinu.

 

Na konferenciji Instituta za javno zdravlje povodom prvog aprila Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma iznijeti su vrlo zabrinjavajući statistički podaci vezani za konzumiranje i dostupnost alkoholnih pića mladima u Crnoj Gori.

Štetna upotreba alkohola spada u jedan od 10 uzroka smrtnosti, a 40 odsto bolesti i prijevremenog mortaliteta uzrokuje pušenje, štetna upotreba alkohola i saobraćajne nezgode.

,,Korijeni ove bolesti nalaze se u veoma rasprostranjenom korišćenju alkoholnih pića u opštoj populaciji , koje je u Crnoj Gori i dalje socijalno prihvatljivo ponašanje i dio nasljeđa i nacionalne tradicije , kao i proizvodnja pića u domaćoj radinosti“, istakla je Dr Alma Drešević iz ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su i da o razmjerama štetne upotrebe alkohola u Crnoj Gori ne može se govoriti pouzdano jer nedostaju empiriski podaci o prevalenciji i obrascima upotrebe alkohola u opštoj populaciji.

Po podacima istraživanja koje je sprovela nevladina organizacija CAZAS u sardanji sa Svjetskog zdravstvenom organizacijom u čak 100 odsto slučajeva osobe mlađe od 18 godina bile su u mogućnosti da kupe neko od alkoholnih pića bez potrebe posjedovanja dokumenta o punoljetnosti. Iz ove organizacije skreću pažnju na dostupnost alkohola u radnjama, na način i termin emitovanja oglasa o nekom od alkoholnih pića kao i na sam kultorološki momenat i generalno odnos ljudi u Crnoj Gori prema alkoholu.

Doktorica Ljiljana Golubović istakla je neke od podataka dobijenih istraživanjem MONSTAT-a i Instituta za javno zdravlje i poseban akcenat stavila da alkohol najviše konzumiraju mladi starosti od 24 do 34 godine kao i da se ova psihoaktivna supstanca konzumira više u gradskim sredinama nego u ruralnim oblastima.