Obilježena 55.godišnjica prijateljstva Njemačke i Francuske

Predstavnica Mladiinfo Montenegro prisustvovala je proslavi 55-te godišnjice njemačko-francuskog prijateljstva koja je održana 22. januara u 19h u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

Proslava obilježava sporazum potpisan u Parizu, u Jelisejskoj palati 22. januara 1963. kojim je ozvaničeno pomirenje između ove dvije zemlje nakon dugogodišnjih neprijateljstava.

Veče je otvorila ambasadorka Francuske, Kristin Tudik, koja je posebno istakla važnost obilježavanja sporazuma, te ukazala na značaj saradnje između mladih u zemljama Zapadnog Balkana. Potom je uslijedio nastup kvarteta “Amuletic”, koji je zabavljao publiku sjajnim izvođenjem osam francuskih klasičnih kompozicija, počev od Ravela, a završivši sa kompozicijama Žorža Bizea. Njemački ambasador je svojim govorom iskazao žal zbog pretrpljenih gubitaka u ratu i perioda netrpeljivosti sa Francuskom i takođe stavio akcenat na potrebu daljeg produbljivanja saradnje. Ništa gori utisak kvartet nije ostavio ni u izvođenju šest njemačkih klasičnih kompozicija, a u nastavku programa publiku je zabavljala plesna grupa Grand Still sa koreografijom prožetom njemačkim i francuskim kulturnim motivima.

Veče je završeno koktelom u holu KIC-a, gdje su se zvanice mogle poslužiti izvrsnom hranom, dobro poznatim francuskim vinima i njemačkim pivom i uživati u nastupu plesne grupe.