mladiinfo

Andrei Stenin međunarodno takmičenje u fotografiji

Komisija Ruske Federacije za UNESCO (Commission of the Russian Federation for UNESCO) poziva fotoreportere širom svijeta da se prijave za ovogodišnje Andrei Stenin međunarodno takmičenje u fotografiji i osvoje vrijedne novčane nagrade.

OBLAST:

fotografija

OPIS

Međunarodno takmičenje Andrei Stenin je godišnji konkurs za mlade fotoreportere starosne dobi između 18 i 33 godine. To je jedina platforma u Rusiji za otkrivanje novih fotoreportera i talenata. U okviru takmičenja, kandidati imaju pravo da apliciraju u sljedećim kategorijama:

• glavna vijest – glavni politički i društveni događaji; izvještaji iz ratnih zona i mjesta pogođenih prirodnim katastrofama; odlučujući momenti u životima ljudi;
• sport – momenti u sportskim događajima u lokalnoj zajednici aplikanta: pobjede, porazi, svakodnevni trening i sl;
• moja planeta – svakodnevni događaji: život u velikim i malim gradovima, slike prirode, praznici i sl;
• portret – heroj našeg vremena: individualni ili grupni portreti osoba.

Uspješni kandidati će dobiti:

• nagradu Grand Prize u vrijednosti od 700.000 rubalja;
• nagradu za prvo mjesto u vrijednosti od 100.000 rubalja;
• nagradu za drugo mjesto u iznosu od 75.000 rubalja;
• nagradu za treće mjesto u iznosu od 50.000 rubalja;

Pored navedenih nagrada, sponzori i partneri takmičenja će dodjeliti svoje nagrade. Aplikanti ne plaćaju troškove učešća.

USLOVI

Pravo na prijavu ostvaruju fotoreporteri širom svijeta koji ispunjavaju sljedeće uslove:

• imaju između 18 i 33 godina;
• imaju dobro znanje engleskog jezika.

Aplikanti ne smiju poslati više od tri fotografije u svakoj kategoriji.Unosi mogu sadržati samo jednu fotografiju ili seriju od najviše 12 fotografija. Fotografije moraju biti otpremljene u JPG formatu. Slike moraju imati najmanje 2.200 piksela i ne više od 5.700 piksela po dužoj strani. Ime datoteke mora sadržati serijski broj fotografije, ime i prezime autora, naslov i godinu snimanja (razdvojeni podcrtama). Naziv datoteke mora biti ispisan latiničnim slovima. Veličina datoteke ne smije biti veća od 20 megabajta. Datoteka takođe mora da sadrži sve EKSIF podatke. Učesnici mogu postaviti i čuvati fotografije dok ne podnesu prijavu. Nakon podnošenja prijave, fotografije se više ne mogu dodavati ili zamijeniti. Fotografije moraju biti snimljene nakon prvog januara 2017. godine.

NAČIN PRIJAVE

Prijave se podnose elektronskim putem. Potrebno je popuniti onlajn prijavni obrazac na: Prijavni obrazac.

ROK ZA PRIJAVU:

28. februar 2018. godine.

VIŠE INFORMACIJA

Komisija je međuresorno tijelo uspostavljeno radi koordinacije i interakcije između državnih službi Rusije, javnih organizacija i osoba sa prepoznatljivim uticajem u nauci i kulturi i UNESCO organizacije.

Detaljnije: Andrei Stenin međunarodno takmičenje u fotografiji