mladiinfo

CDT nagradni konkurs za novinare

Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, a okviru projekta “Empower for Change of Stigmatizing Attitudes” pod sponzorstvom Erasmus+ programa Evropske unije, raspisuje nagradni konkurs za novinare.

OBLAST:

migracije, integracija, radikalizacija, demokratske vrijednosti mladih, mediji

OPIS

Program je dio projekta “Osnaživanje za promjenu stigmatizirajućih stavova” koji je sufinansirao Program Erasmus+ Evropske unije. Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore sprovodi program u saradnji sa partnerskim organizacijama JumpIn iz Italije, Proni centar za razvoj mladih iz Bosne i Hercegovine, Central European Heritage iz Mađarske, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Srbije, EUFRAK-EuroConsults iz Njemačke, Institut za demokratiju “Societas Civilis” iz Makedonije i European Projects Association iz Belgije.

Nagrada od 2000 eura po zemlji dostupna je mladim novinarima iz partnerskih zemalja. Uz podršku CDT-a i njegovih lokalnih partnera, nagrađeni novinar će imati priliku da dalje razvije svoje istraživačke novinarske vještine i nadogradi svoju priču. Odluku o izboru kandidata donosi komisija matične zemlje kandidata i zadržava pravo na izbor više od jednog kandidata.

USLOVI

Mogu se prijaviti mladi novinari od 18 do 30 godina (uključujući i one rođene 1987. godine) koji rade u oblasti medija u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Poželjni su kandidati koji su već prijavljeni za teme migracija, integracija, radikalizacija i demokratske vrijednosti mladih i žele da dodatno istraže problem.

NAČIN PRIJAVE

Prijave se dostavljaju elektronskim putem na email adresu: cdtmn@t-com.me. Potrebno je priložiti:

– radnu biografiju (prema Europass format standardima)
– tri primjerka novinarskog rada
– kontakt informacije medija za koji kandidat radi
– kratak iskaz kandidata (do 500 riječi) o načinu poboljšanja prethodnog rada koji se odnosi na relevantne teme (zašto kandidat smatra da je njegov rad relevantan, kakvo istraživanje može sprovesti, sa kim će izvoditi intervjue i gdje će objaviti rad).

Prijave moraju biti dostavljene na engleskom jeziku, pri čemu primjerci prethodnog novinarskog rada mogu biti dostavljeni na maternjem jeziku kandidata. Predmet (“subject”) email poruke mora biti naslovljen sa “Application for Journalist Competition”.

Ukoliko kandidat ima online primjerke rada, potrebno ih je navesti u obliku hiperveze (hyperlink) u PDF dokumentu ili dostaviti štampane PDF primjerke.

ROK ZA PRIJAVU:


Rok za dostavljanje prijava je 15. oktobar 2017. godine.

VIŠE INFORMACIJA


Imajući u vidu važnu ulogu medija i novinara u modernom društvu, projekat “Empower for Change of Stigmatizing Attitudes” ima za cilj da ukaže na postojeći problem sa kojim se omladina suočava sa rastućim brojem migranata i izbjeglica u Evropi. Projekat ukazuje na rast rizika radikalizacije koji uglavnom utiče na mlade ljude.


Detaljnije: CDT nagradni konkurs za novinare