EU nastavlja sa podrškom u oblasti zapošljavanja

Konferencija kojom je obilježen završetak IPA projekta „Aktivne mjere tržišta rada i zapošljivosti“, a koji finansira Evropska unija, održana je danas u hotelu Centre Ville u Podgorici. Konferenciji je prisustvovala predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro.

„Operativni program ovog projekta predstavlja kontinuirani proces saradnje delegacije EU u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, kontinuitet podrške i pomoći Evropske unije u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije“, saopštio je ministar rada i socijlnog staranja Kemal Purišić.
On je dodao da u oblasti politike tržišta rada i zapošljavanja Crna Gora teži povećanju djelotvornosti aktivne politike i mjera u procesima rada što je i opšti cilj samog projekta.
„Pored sredstava koja izdvaja na nacionalnom nivou Crnoj Gori je značajna i podrška koju dobija iz fondova EU“, kazao je Purišić.
Projekat „Aktivne mjere tržišta rada i zapošljivosti“ sprovodio se od decembra 2015. godine, a zavšen je danas i bio je zamišljen kao intervencija koja će dati bolji uvid u postojeće stanje kada je riječ o sprovođenje navedenih mjera u Crnoj Gori.
On predstavlja operativni dokument u okviru kojeg je razvijen izvještaj o analizi usluga koje pruža Zavod za zapošljavanje (ZZZ,) nezaposlenima i poslodavcima. Tokom cjelokupnog trajanja projekta (20 mjeseci) preko 200 zaposlenih u ZZZ i Ministarstvu rada i socijalnog staranja steklo je mogućnost da razvije svoja znanja i vještine kroz 12 modula obuke iz oblasti kao što su rad sa poslodavcem, socijalna rehabilitacija, socijalno preduzetništvo, zakonodavstvo tržišta rada.
U cilju što kvalitetnijeg osposobljavanja postojećeg kadra u pomenutim institucijama, ali i u održavanju kontinuiteta stečenog znanja, 16 zaposlenih u ZZZ obučeno je za trenere u oblasti psihosocijalne rehabilitacije, dok je još četvoro njih prošlo obuku za trenere u pisanju projekata iz oblasti aktivnih mjera rada i zapošljavanja.
„Nezaposlenost, naročito strukturalna nezaposlenost jedan je od ključnih izazova za naše društvo“, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić.
Imajući u vidu ograničenost finansijskih sredstava za ovu namjenu izuzetna je povoljnost kada imamo mogućnost da sredstva iz fondova EU usmjerimo na ovu oblast i u isto vrijeme upotrijebimo znanja evropskih eksperata za unaprjeđenje situacije na tržištu rada, objasnio je on.
Pružena je i tehnička – eksperska pomoć u upravljanaju projektima koje je Zavod koristio za obuku trenera.
„Cilj projekta bio je poboljšanje položaja ugroženih i ranjivih grupa kroz poboljšanje uspješnosti i kapaciteta onih koji rade u Ministarstvima i ZZZ“, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav.
On je dodao da Crna Gora mora sama razmotriti svoje tržište u kontekstu mjera na empirijski način , a Evropska unija će i dalje nastaviti sa pružanjem svoje podrške.
Na konfernciji su uručeni sertifikati trenerima koji su učestvovali na obukama.