mladiinfo

Postdiplomske stipendije Heinrich Böll fondacije u Njemačkoj

Heinrich Böll fondacija dodjeljuje stipendije studentima master i doktorskih studija koji žele da upišu studije iz bilo koje discipline na nekom od univerziteta, univerzitetima primijenjenih nauka i univerzitetima umjetnosti.

OBLAST:

primijenjene nauke, umjetnost, itd.

OPIS

Godišnje se dodjeljuje oko 1000 stipendija studentima osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija.

USLOVI

Mogu se prijaviti kandidati sa visokim akademskim prosjekom. Kvalifikovani kandidati su društveno i politički angažovani i imaju interesovanja za osnovne vrijednosti fondacije: ekologiju i samoodrživost, demokratiju i ljudska prava, samoodređenje i pravdu.

Kandidati izvan EU-a se mogu prijaviti za magistarske i doktorske studije u bilo kojoj disciplini. Aplikanti koji se prijavljuju za magistarske studije moraju ispuniti sljedeće kriterijume:
– kandidat ima osnovnu diplomu (bečelor, četiri godine)
– kandidat se prijavljuje za stipendiju prije početka magistarskih studija ili u toku prvog semestra (u vrijeme prijave)
– kandidat ima odlično ili napredno znanje engleskog jezika.

Aplikanti koji se prijavljuju za doktorske studije moraju ispuniti sljedeće kriterijume:

– kandidat mora obezbijediti dokaz da mu je odobren status studenta na nekoj od akreditovanih akademskih institucija u Njemačkoj
– projekat kandidata se odnosi na rad Fondacije (poželjno)
– kandidat ima odlično ili napredno znanje engleskog jezika.

NAČIN PRIJAVE

Prijave se podnose elektronskim putem dva puta godišnje preko portala za prijave. Portal za podnošenje prijava je otvoren oko šest sedmica prije roka za prijavu. U okviru online prijave, dostavlja se sva neophodna dokumentacija.

.

ROK ZA PRIJAVU:

01. mart 2018. godine.

VIŠE INFORMACIJA

Fondacija Heinrich Boll pruža podršku studentima koji imaju pozitivan stav prema ciljevima “zelenog” projekta, dijele temeljne ideje Heinrich Böll fondacije i imaju aktivnu društveno-političku ulogu.

Detaljnije: Postdiplomske stipendije Heinrich Böll fondacije u Njemačkoj