mladiinfomne

Obuka za osoblje muzeja u Njemačkoj

Institut za inostrane odnose (Institute for Foreign Relations – ifa) poziva mlade kustose, restauratore, muzejske tehničare i kulturne menadžere iz zemalja u tranziciji / razvoju da se prijave za učešće u programu obuke u Njemačkoj.

OBLAST:

kultura

OPIS

Stipendije podržavaju dodatnu praktičnu obuku ili neplaćeni rad za mlade kustose, restauratore, muzejske tehničare i kulturne menadžere u muzeju, nekomercijalnoj galeriji ili nekomercijalnoj kulturnoj ustanovi u Nemačkoj. Odabranim kandidatima će biti obezbijeđeni:

– mjesečni iznos od 1 300 eura za period od tri do šest mjeseci boravka u Njemačkoj;
– troškovi putovanja (do i iz Njemačke);
– zdravstveno osiguranje.

USLOVI

Pravo na prijavu ostvaruju kandidati koji potiču i žive u jednoj od zemalja u tranziciji / razvoju. Aplikanti koji su odbijeni jednom se ne mogu ponovo prijaviti. Kvalifikovani kandidati moraju ispunjavati sljedeće kriterijume:

– nemaju priliku za rad u Njemačkoj za duži vremenski period;
– završili su stručne studije ili obuku u poslednjih pet godina;
– imaju najviše 40 godina;
– aplikant nije na studijama ili u toku obuke za posao;
– aplikant ima potvrdu (na njemačkom jeziku) iz partnerske institucije u Njemačkoj koja se složila da primi kandidata ili inicira zajednički projekat;
– aplikant ima preporuku svoje matične zemlje.

NAČIN PRIJAVE

Prijave se podnose putem pošte na adresu: Rave Foundation, c/o Institut für Auslandsbeziehungen, Charlottenplatz 17, D-70173 Stuttgart, Fax +49.711.2225194 ili elektronskim putem na e-mail adresu: rave-stiftung@ifa.de. Uz uredno popunjen prijavni obrazac, potrebno je dostaviti:

– CV (maksimalno tri stranice), uključujući akademske kvalifikacije;
– skica projekta (jedna stranica) rađena zajedno sa njemačkom institucijom – izvještaj o zadacima i odgovornostima planirane posjete Nemačkoj;
– saglasnost nekomercijalne njemačke institucije koja će biti odgovorna za aplikanta tokom boravka u Njemačkoj;
– preporuka iz matične zemlje;
– kratak izvještaj (maksimum jedna strana) o trenutnoj umjetničkoj sceni u matičnoj zemlji;
– motivaciono pismo (maksimum jedna strana).

ROK ZA PRIJAVU:

15. mart 2018. godine

VIŠE INFORMACIJA

Institut za inostrane odnose je posvećen mirnoj i bogatoj koegzistenciji između ljudi i različitih kultura širom svijeta. Institut promoviše umjetničke i kulturne razmjene na izložbama, dijalogu i konferencijskim programima.

Detaljnije: Obuka za osoblje muzeja u Njemačkoj.