M!M na alumni konferenciji borba protiv korupcije

Članica NVO MLADIINFO MONTENEGRO prisustvovala je danas alumni konferenciji na temu “Do efikasnije borbe protiv korupcije u Crnoj Gori“, koja je organizovana u okviru Škole demokratskog rukovođenja.

Konferenciju je otvorila koordinatorka Škole demokratskog rukovođenja, Sanja Rašović.
Cilj ove konferencije bio je da se zajedničkim snagama identifikuju radnje koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se suzbila korupcija, na koji način država može da pomogne i šta je to što može da učini da kako bi se poboljšalo trenutno stanje kada je u pitanju korupcija u Crnoj Gori.

U okviru uvodnog panela učesnici su imali priliku da čuju koji su to izazovi koji postoje u radu pravosudnih organa i tužilaštva u procesu borbe protiv korupcije.
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica istakla je da je borba protiv korupcije tema koja je od izuzetne važnosti, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.
Medenica je takođe dodala: „Korupcija je problem koji pogađa sve djelove društva, pa stoga svi društveni čionioci imaju interes i obavezu da se uključe u njenom suzbijanju. Svi zajedno možemo doprinijeti stvaranju kulture transparentnosti integriteta, odgovornosti i jačanja povjerenja u državne institucije.“

Učesnicima se obratio i Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ivica Stanković, koji je izrazio svoju i spremnost pravosuđa da se uhvate u koštac sa izazovima u borbi protiv korupcije. „Svi zajedno treba da pređemo sa riječi na konkretne akcije, samo tako možemo biti efikasni i to je imperativ za sve državne institucije u Crnoj Gori. Naš zadatak je da građanima omogućimo bezbjedno okruženje, a put do njega nikako ne smije biti korupcije.“ naveo je Stanković.

U okviru prvog panela učesnici su imali priliku da čuju kako se na međunarodnom nivou institucije bore protiv korpucije i koji su to modaliteti koje bi Crna Gora mogla da primjeni.
Govorili su Ambasador Republike Njemačke, Hans Gunther Mattern, zatim Ambasadorka Republike Poljske, Irena Tatarzynska i Otpravnik poslova Ambasade SAD.

15094910_10209574496252034_883795835040339867_n

Na ovoj konferenciji bilo je riječi i o efikasnosti državnih institucija u procesu borbe protiv korupcije u Crnoj Gori. Na ovu temu učesnicima se obratila članica Savjeta za borbu protiv korupcije, Vanja Ćalović Marković.
„Kada je u pitanju borba protiv korupcije u Crnoj Gori, mi imamo vrlo malo konkretnih rezultata. Bora protiv korupcije se svodi na usvajanje novih zakona, na statistike kojima se pokušava sakriti nedostatak ozbiljnih rezultata. Prije svega, treba vremena da se ljudi zaposleni u državnim institucijama nauče na koji način da vode krivična djela protiv korupcije, odnosno na koji način da sprovode prevenciju da do korupcije ne dođe. “ navela je Ćalović.

Takođe na konferenciji ispred Uprave za spriječavanje pranja novca i finansiranje terorizma učesnicima se obratio direktor, Vesko Lekić, koji je iznio izazove se kojima se ta institucija susreće u borbi protiv sprečavanja korupcije.
Nakon panela upriličen je koktel za ekselencije, predstavnike institucija i alumniste Škole demokratije rukovođenja. Konferenciji je prisustvovao veliki broj medija i predstavnici NVO sektora.