M!M na konferenciji „Akademski integritet“ u Bečićima

U okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ koji zajedno finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope održana je konferencija pod nazivom „Akademski integritet“.

Događaj je u Bečićima od 16 – 17. maja okupio oko 100 učesnika iz državnih institucija, nevladinih organizacija, privatnih i državnih fakulteta, ustanova koje se bave istraživačkim radom i eksperata.
Projekat sprovodi Odjeljenje Savjeta Evrope za obrazovanje u saradnji sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Podgorici.
Konferenciju su zvanično otvorili rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, program menadžerka Odjeljenja Savjeta Evrope za obrazovanje Vesna Atanasova, kao i Mubera Kurpejović iz Ministarstva prosvjete.
Vojvodić je istakla da su u oblasti obrazovanja u posljednjih nekoliko godina izvršene brojne reforme, prije svega na Univerzitetu Crne Gore, koji je ujedno akreditovan i priznat. Kurpejović je prisutnima predstavila izmjene novog prijedloga Zakona o visokom obrazovanju.


Najviše vremena posvećeno je plagijatorstvu, kako djelovati preventivno, kako ga prepoznati i kako reagovati.
Tokom dvodnevne konferencije održane su i paralelne radionice o „Institucionalnom odgovoru na neakademsko ponašanje“, „Mehanizima za djelotvorno sprovođenje Etičkih kodeksa“ i „Pristupima u prevenciji plagijata“.
Predstavljeno je još i istraživanje o akademskom integritetu – dobre prakse prakse iz regiona i EU.