M!M učesnik „Evropskog kafea“

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, NJ.E Hans Günther Mattern bio je gost „Evropskog kafea“, 16. maja. 2017. godine, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert.

Ambasador je sa predstavnicima civilnog sektora, tokom ovog devetog „Evropskog kafea“, razgovarao na temu: “Crna Gora na raskršću – u kojem pravcu ide Crna Gora i koje koristi može imati od Berlinskog procesa?”
„Evropski kafe“ je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, koja je naglasila da je tema današnjeg okupljanja pozicija Crne Gore u ovom trenutku, raskršće onoga što je sam proces evropskih integracija za koji očigledno postoji zamor institucija kad je riječ o reformama. Uljarević je naglasila da berlinski proces i slične inicijative koje dolaze iz Evropske unije pokazuju da EU i pored svih problema sa kojima se suočova misli na Crnu Goru i region.
NJ.E Hans Günther Mattern, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, u razgovoru sa učesnicima o tekućim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava, istakao je da je Crna Gora postigla određeni napredak na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Posebno se raspravljalo o dešavanjima u regionu i mogućem uticaju na perspektivu Crne Gore kao i o ispunjenosti očekivanja Berlinskog procesa.
Ambasador Mattern je, dodao da Njemačka ima za cilj da podrži Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU.
„ Imali smo katatrofalna predviđanja u medijima o budućnosti EU ali su izbori u Francuskoj, Holandiji i Austriji demantovali te špekulacije i pokazali da je EU dovoljno jaka da odgovorno riješi sve probleme. Sljedeća članica mora biti vrlo dobro pripremljena kako bi postala dio kluba 27“ istakao je Mattern.
Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika organizacija civilnog društva.