M!M na otvaranju prve RYCO kancelarije

Predstavnice Mladiinfo Montenegro prisustvovale su otvaranju prve lokalne RYCO kancelarije u regionu, tj. prve od šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je ispunila sve uslove za otvaranje ove kancelarije.

Otvaranje je upriličeno u Omladinskom centru u Podgorici, a njemu su prisustvovali predstavnici ministarstava, ambasada, predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija.

Svečanost je otvorio Ministar sporta u Vladi Crne Gore Nikola Janović, koji je tom prilikom kazao da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu, zajedno sa još pet vlada regiona, radila na uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

“Imajući u vidu činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana dijele teret zajedničkog nasleđa i izazova, kao i da to utiče na mlade koji su odrasli u regionu punom predrasuda i netolerancije, inicijativa za formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih došla je kao mehanizam podrške mladima u ovom regionu. Želim da podsjetim da Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima za cilj uspostavljanje političke i institucionalne povezanosti mladih u regionu, njihovo umrežavanje, ali i pomirenje i saradnju”, istakao je Janović.

Prvi Generalni sekretar RYCO kancelarije Đuro Blanuša kazao je da su mladi u Crnoj Gori od starta pokazali inicijativu za otvaranje ovakve kancelarije. On je takođe istakao da je ponosan što je RYCO postala operativna i zvanično započela sa svojim radom.

“Danas je RYCO jedan od najznačajnih rezultata Berlinskog procesa osmišljen da pruži podršku zemljama Zapadnog Balkana, i ja se nadam da će upravo ta činjenica i motivacija mladih ljudi predstavljati dodatni podstrek za ovu i neke nove inicijative, i nove regionalne programe i projekte u kojima će se promovisati saradnja i pomirenje u regionu“, istakao je Blanuša.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Gunther Mattern kazao je da današnje otvaranje kancelarije u Podgorici treba da pošalje dvije važne poruke.

“Jedna je poruka zahvalnosti Vladi Crne Gore, koja je uložila mnogo truda u ovaj projekat, a zahvalnost ide i mojim kolegama ambasadorima. Druga poruka jeste da uradimo nešto konkretno za mlade ljude. Mi smo danas ponudili mladima sa Zapadnog Balkana da se mogu zajedno sastajati i raditi na projektu pomirenja”, kazao je Mattern.

RYCO je uspostavljena 4. jula 2015. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, kada su vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, potpisale međunarodni sporazum o osnivanju kancelarije, kako bi tim institucionalnim mehanizmom ojačali saradnju mladih u regionu.

Cilj lokalne kancelarije u Podgorici biće uspostavljanje političke i institucionalne povezanosti mladih, a sve u duhu saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Kancelarija će pružiti mogućnosti za brojne razmjene u cilju sticanja novih iskustava i usavršavanja u oblasti obrazovanja, kreiranja zajedničkih projekata i programa koji će doprinijeti boljem kvalitetu života mladih.

Za septembar je planirano otvaranje lokalne Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Tirani.