Nagrada Milčik za vizuelne umjetnice i umjetnike

Institut za Savremenu umjetnost (NU ISU) je u saradnji sa organizacijama RU – Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding (Njujork) osnovao Nagradu Milčik za vizuelne umjetnice i umjetnike (dio mreže YVAA – Young Visual Artist Award ).
Nagrada Milčik, koja nosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, obezbjeđuje nagrađenoj umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u organizaciji Residency Unlimited u Njujorku (u periodu april-maj, 2018.) i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.
Cilj Milčik nagrade je pružanje podrške vizuelnim umjetnicama/umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA.
Za ovu godinu predviđena je realizacija prvog izdanja nagrade.
Javni poziv za učešće biće objavljen prvog septembra tekuće godine, a finalisti će biti poznati početkom novembra, dok je izložba finalista i proglašenje pobjednika predviđeni za decembar mjesec tekuće godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.
Više informacija o organizaciji ISU, N
agradi Milčik i YVAA mreži možete naći na sajtu www.ica-me.org.