m!M na panel diskusiji o bezbjednom korišćenju digitalnih medija

Povodom Dana bezbjednog interneta Crnogorski Telekom je organizovao panel diskusiju na temu bezbjednog i kreativnog korišćenja digitalnih medija.

Učestvovali su: Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete, Zorica Vujović iz Ministarstva javne uprave, Darija Petović- Bambur iz Udruženja Roditelji, Nikola Radunović, ekspert za medije i frontmen grupe Perper, Radovan Sredanović, ICT koordinator iz škole ,,Maksim Gorki” i Jelena Radonjić – Đurković iz Crnogorskom Telekoma.

Tim povodom, predstavljena je Telekomova inicijativa i crnogorska verzija specijalizovanog web sajta Teachtoday, koja sadrži savjete i praktične materijale namijenjene roditeljima, pedagozima i djeci, kako bi na što bolji način bezbjednije i kompetentnije koristili digitalne tehnologije.

Na samom početku panel diskusije, prisutnima se obratila Marina Matijević, koja je povodom Dana bezbjednog interneta koji se obilježava sjutra, najavila oko 50 aktivnosti u osnovim i srednjim školama.

“Ovo je tema bitna za sve, kako za djecu, tako i za tinejdžere i roditelje, te smo kao podrška svemu tome obezbijedili školski portal. Na tom portalu, roditelji mogu naći brojne savjete, između ostalog, kako da razgovaraju s djecom kada je bezbjednost djece na internetu u pitanju. Nadam se da i taj portal može da bude koristan, a naravno sav dodatni materijal i nove informacije su uvijek od koristi”, kazala je Matijević.

Zorica Vujović iz Ministarstva javne uprave upozorila je da zbog velikog broja prijetnji, moramo biti veoma pažljivi.

“CIRT-u je, tokom prethodne godine, prijavljen veliki broj napada malvera. Napadi su brojčano u porastu, a svjedoci smo da je ta prijetnja i te kako prisutna i u Crnoj Gori. Korisnici se konstantno izlažu opasnostima, prilikom objavljivanja privatnih informacija i ličnog sadržaja, pa je svaki vid dodatne edukacije na ovu temu od koristi”, dodala je Vujović.

U ime Udruženja Roditelji prisutnima se obratila Darija Petović-Bambur koja je istakla da roditelje zanima količina vremena upotrebe interneta od strane djece.

“Zatim pitanje bezbjednosti, kao i uvijek aktuelno pitanje postavljanja granica. Nama je važno da svakom roditelju pristupimo individualno i u skladu s tim damo uputstva. Najnovije preporuke kažu da djecu do dvije godine ne bi trebalo izlagati ekranima, do pet godina samo sat u toku dana, a djeca od pet do 18 godina pred ekranima ne bi smjela da borave više od dva sata dnevno. Naravno, u pitanju je kvalitet i sadržaj onoga šta oni gledaju, jer svi znamo da tinejdžerima dva sata i nije neko zadovoljstvo”, istakla je ona.

Nikola Radunović, ekspert za medije i frontmen grupe Perper rekao je: “Slušajući ovako nas, kako govorimo, stvara se slika da se radi o nečemu stvarno opasnom, kao da ajkula dolazi. Ja mislim da je internet fantastično mjesto i da je sve stvar ponašanja – kako vas kod kuće nauče da se ponašate na ulici, tako se možete ponašati i na internetu. Ima, naravno napada, ali se ti napadi dešavaju svuda. Nažalost, dešavaju se grozne stvari, ali u današnje vrijeme čini mi se da smo bezbjedniji na internetu nego na ulici. Ako naučite djecu da budu pristojni, uljudni, da ne vrijeđaju nikoga, da se ponašaju normalno, onda mislim da nema problema”.

Radovan Sredanović upozorava da se roditelji oslanjaju na radikalne mjere sa čime se on ne slaže:

“Pokušavamo da edukujemo i djecu i roditelje, kako da što sigurnije koriste internet. Ja preporučujem roditeljima da ne preduzimaju nikakve radikalne mjere. Mogu to da rade na drugačiji, suptilniji način, da zajedno sa djetetom posjećuju sajtove, da prate što dijete radi na način da dijete to ne primijeti. Kod nas, nažalost, uvijek više radimo na liječenju posljedica nego uzroka”.

Osim predstavljanja sajta Teachtoday, na panelu je bilo riječi o digitalnoj pismenosti i pozitivnim aspektima upotrebe digitalnih tehnologija, kao i o zaštiti podataka, pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, te zaštiti od online opasnosti.

Iz Telekoma su podsjetili i na Sporazum o saradnji i razumijevanju za digitalnu Crnu Goru, koji je nedavno potpisan sa Vladom Crne Gore i najavili da će kao vodeća ICT kompanija u zemlji nastaviti da daju doprinos razvoju bezbjedne digitalne zajednice u Crnoj Gori.