M!M na panelu povodom Dana novinara

Članica Mladiinfo Montenegro učestvovala je na panelu koji je organizovalo Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i na kojem se diskutovalo o problemima u medijima i uopšte u novinarstvu. Povod za skup bio je Dan novinara, a okupio je novinare, predstavnike ambasada Njemačke i Velike Britanije, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i Medijskog savjeta za samoregulaciju, Sindikata medija i Komisije za istragu napada na novinare.

“Nama ne trebaju izvještaji Evropske komisije da utvrdimo da je crnogorska medijska zajednica otprilke najgori dio crnogorskog društva”, naveo je izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.
I ambasador Njemačke u Podgorici, Hans Ginter Matern ocijenio je da medijima građani treba da daju osnova da im vjeruju.
“Da bi to postigli građani moraju povjerovati da je to što je napisano djelo novinara, a da nije prepisano”, kazao je on.
Urednik nedjeljnika Monitor, Zoran Radulović, istakao je da je crnogorska medijska zajednica daleko od toga da bude najgori dio crnogorskog društva.
“Ona ne valja ništa, ali je među najboljima”, smatra Radulović.
Mila Radulović iz DPNCG-a kazala je da novinarski kodeks obavezuje sve zaposlene u medijima da budu u službi javnosti i solidarni bez obzira na međusobne razlike u privatnim i političkim stavovima.
“Nažalost u Crnoj Gori nije takva situacija, to svi znamo”, dodala je Radulović.
Na panel diskusiji su iznijeta mišljenja raznih predstavnika medija u Crnoj Gori i opšte mišljenje je da je stanje u medijima katastrofalno, dok ima i onih koji misle da stanje i nije toliko loše.
Zaključak sa panela je da novinari moraju da se potrude da budu bolji, da se usavršavaju i sačuvaju lični dignitet.