mladiinfo montenegro

Mladiinfo Montenegro: Neophodna solidarnost novinara

Zaposleni u crnogorskim medijima i tokom protekle godine radili su u uslovima koji su ispod nivoa profesije kojom se bave. To pokazuju brojni izvještaji, kako međunarodnih, tako i domaćih novinarskih organizacija i institucija, koje se bave medijima.

Mladiinfo Montenegro ovim putem čestita Dan novinara Crne Gore, koji se obilježava 23. januara i apeluje na crnogorske novinare da se bore za svoja prva – institucionalno i kod svojih poslodavaca.

Ove godine se slavi 148. godina otkad je izašao prvi medij u Crnoj Gori – list Crnogorac (1871), a čini se da, kada je riječ o pravima novinara, nijesmo mnogo napredovali od tada. Niske i neredove zarade, robovlasnički ugovori, još nedefinisan kolektivni ugovor za novinare, prekovremeni neplaćeni rad, ugrožena bezbjednost su samo od nekih stvari koje su dovele novinare u bezizlaznu situaciju.

Prema podacima Monstata u medijima je izgubljeno skoro 600 radnih mjesta, što čini trećinu ukupnog broja zaposlenih. Stiče se utisak da su crnogorski mediji podijeljeni na režimske i opozicione i u međusobnom konstantnom ratu ko će više ispromovisati svoju političku partiju, zaboravljaju da i novinari, koji su pokretači tih kompanija, imaju svoj život i porodice, koje treba situirati.

Često možemo pročitati i netačne ili nepotpune informacije, a nerijetko i izvještavanje, suprotno etičkom kodeksu. Ovakvo stanje, na žalost, ne daje previše razloga za optimizam. Da nema optimizma pokazuje i odluka državnog univerziteta da se ukine smjer Novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, koji bi trebalo da bude rasadnik školovanih mladih novinara, kojih je sve manje zaposleno u medijima.

Tu moramo istaći i da novinari, koji završe taj fakultet i smjer, ne žele da se bave novinarstvom. To pokazuje i činjenica da je veoma mali broj visokoškolaca koji su završili novinarstvo, ove godine izabrao medije kao poslodavce. Ono što je i naše iskustvo, kao nevladine organizacije koja ima svoje portale, jeste da mladi novinari ne žele time da se bave, već novinarstvo vide najčešće kao stepenicu do profesije PR-a. Nezadovoljni su samim fakultetom, nedostatkom prakse, ali i generalno medijima i novinarstvom kao profesijom i ne pronalaze se u njoj.

Napominjemo da je Crna Gora po slobodi medija 2015. godine bila na 114. mjestu, dok je u 2016. godini zauzela 106. mjesto, po ocjeni međunarodne organizacije “Reporteri bez granica (RSF)”. U regionu se jedino Makedonija nalazi na goroj poziciji od nas, što je još jedan podatak za zabrinutost. Iako smo napredovali za osam mjesta, smatramo da to nije dovoljno jer su plate male i neredovne, napadi na novinare sve učestaliji, sloboda govora nije na poželjnom nivou. Od 2014. do danas ostalo je neriješeno čak dvije trećine napada na novinare. Od 18 napada na imovinu medija i novinara riješen je samo jedan. U posljednje dvije godine zabilježeno je 27 napada na novinare i medije, što jasno pokazuje da pripadnici sedme sile nisu adekvatno zaštićeni.

Sindikat medija je taj koji pokušava da poboljša situaciju novinara, ali čini se još bez rezultata. Moramo pomenuti da iz straha od poslodavaca nemaju svi mediji u Crnoj Gori osnovan sindikat, koji bi branio prava radnika. Samoregulatorna tijela koja su osnovana sa ciljem da regulišu rad svojih medija, samo potpiruju sukob između polarizovanih medija, šta otežava mogućnost za saradnju među medijima. Pozdravljamo osnivanje esnafskih udruženja koja okupljaju novinare i nadamo se da će ona biti taj neophodni glas struke i glas za slobodu i prava novinara, pa onda i medija u Crnoj Gori.

Za početak neka mediji pokažu solidarnost, ali i sami novinari, jer ovakvo stanje nikom nije u interesu. Mladiinfo Montenegro je nevladina, dobrovoljna, samostalna, nepolitička i neprofitna organizacija. Nastali smo prvenstveno kao nevladina organizacija koja okuplja mlade novinare i medijske poslenike. Tokom godina proširili smo oblasti našeg djelovanja pa se bavimo generalno mladima, njihovim informisanjem, edukacijom, aktivnim učešćem, zapošljavanjem i omladinskom politikom, a članica smo, između ostalih, evropske mreže mladih novinara – European Youth Press. I sami imamo svoj veb portal www.mladiniksica.me, a uskoro i www.mladiberana.me tako da su mediji i novinari u našem fokusu.

Glavni cilj udruženja je: poboljšanje položaja mladih, informisanje, pospješivanje aktivnog učešća u društvu, kao i podizanje svijesti društva o pitanjima i problemima koji se tiču mladih.