M!M na seminaru o Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero mora biti posmatrano kao cjelina i samo zajedničkim radom i naporom Crne Gore i Albanije, koji će možda trajati i godinama, može doći do UNESCO-vog proglašenja prekograničnog rezervata, zaključak je seminara koji su organizovali nevladina organizacija Green Home i Institut za zaštitu prirode (INCA) iz Albanije.

Dvodnevnom skupu koji je 30. i 31. januara održan u Baru, na temu Izvodljivodljivost uspostavljanja prekograničnog rezervata biosfere Skadarskog jezera, prisustvovali su predstavnici civilnog sektora i eksperti iz obje zemlje, kao i predstavnici medija i lokalne samouprave iz Crne Gore. Predstavnice NVO Mladiinfo Montenegro bile su Jelena Lakić i Milica Krezović.
Nakon uvodnog obraćanja organizatora, Jovane Janjušević iz Green Home-a i Zamira Dedeja iz INCA-e, predstavljene su perspektive razvoja Skadarskog jezera u okviru programa MAB (Čovjek i biosfera). Razmatrani su razni vidovi saradnje izmedju dvije države sa obje strane jezera i problemi koje bi trebalo prevazići. Takodje,učesnicima su predstavljeni uspješni primjeri rada na sličnim projektima u okruženju, a održan je i niz interaktivnih radionica, u okviru kojih su učesnici dali svoje mišljenje o raznim aspektima projekta.