mladiinfo

m!M na „SPINoFACT“ konferenciji

Trebalo bi izmjeniti zakonski okvir kada je u pitanju političko oglašavanje u medijima, kao i Zakon o medijskoj samoregulaciji, zaključeno je na konferenciji „SPINoFACT – Političko oglašavanje između spina i činjenica“ koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje 20. decembra 2017. godine u hotelu Hilton u Podgorici. Događaju je prisustvovala predstavnica nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro (m!M).

Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, predstavila je sam projekat u okviru kojeg je konferencija organizovana.

„Projekat „SPINoFACT“ ima za cilj da doprinese promociji dobrih praksi unapređenja zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju u medijima u Crnoj Gori“.

Ona je takođe dodala da je specifični cilj projekta unapređenje saradnje medija i drugih relevantnih institucija.

Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu Henk van den Dool naglasio je da je projekat poput ovoga ukazao na značaj pomenute teme.

„Nezavisni, odgovorni i stručni mediji ključni su za otvoreno društvo u Crnoj Gori, posebno u ovom periodu – periodu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“.

Ambasador Holandije kazao je da je naš okvir u skladu sa standardima i tekovinama Evropske unije, te da je implementacija Zakona vrlo bitna i da se napadi na novinare moraju detaljnije istražiti. On je dodao da su sredstva za ovaj projekat izdata iz Fonda za ljudska prava.

Koordinator kancelarije za razvoj u CGO Damir Nikočević predstavio je rezultate istraživanja u okviru lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju. On je takođe predstavio i podatke kako planiranih, tako i neplaniranih nastupa političkih stranaka.

Na drugom panelu govorilo se o prednostima i nedostacima političkog oglašavanja u Crnoj Gori. Učesnici su se složili da bi trebalo da se promjeni zakonski okvir kada je u pitanju političko oglašavanje jer je – po Zakonu o medijima – Javni servis dužan da svim akterima u izbornom procesu obezbjedi jednak prostor za reklamiranje.

Takođe, saopšteno je da neke političke grupacije nijesu koristile marketinški prostor u privatnim, odnosno komercijalnim medijima.

Na konferenciji su govorili: Daliborka Uljarević – izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje – CGO, NJ.E. Henk van den Dool – ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, Damir Nikočević – koordinator za razvoj iz CGO, Sunčica Bakić – pomoćnica direktora za monitoring iz Agencije za elektronske medije, direktor TVCG Vladan Mićunović, Boris Darmanović – vlasnik portala CdM, Nikola Marković – zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, predsjednik UO iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović.

Na samom kraju konferencije, prisutni su imali priliku da postave pitanja nekom od panelista koji su davali svoje komentare i iznosili zaključke o pitanjima koja su otvorena u toku konferencije.