m!M na TEDx Podgorica

Predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro je 30.09.2023. godine prisustvovala dogadjaju TEDx Podgorica, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu okupio sjajne govornike koji su ispričali svoje priče.

Prva govornica dogadjaja bila je Kristina Mihailović, osnivačica Udruženja Roditelji u Crnoj Gori, koja je predstavila život siromašne djece i probleme na koje oni nailaze, kako u školovnju, tako i u porodici i u svakodnevnom životu. Pitanje je kako toj djeci pomoći, a odličan primjer za to je priča djevojke koja je uz pomoć ovog udruženja uprkos preprekama sada u četvrtom razredu srednje škole, dok ujedno pomaže mladjima od sebe u učenju.

Nakon nje je govorila Ružica Janjić o tome kako je nakon 15 godina u IT sektoru i osjećaja da joj nešto fali, pronašla sebe u oblasti permakulture. Govorila je o permakulturnom dizajnu, zemljanoj arhitekturi i ostalim njenim iskustvima, sa napomenom da kad krenemo da mijenjamo sebe, sve oko nas će početi da se mijenja.

Sledeća govornica bila je Hajdana Kostić, poznata kao HAJDI, uspješna dizajnerka i ilustratorka koja je kroz svoju priču prikazala važnost istrajnosti i autentičnosti, dvije stvari koje su nju učinile osobom koja je danas. Tvrdi da biti autentičan nije lako, ali jeste oslobadjajuće, i da treba biti istrajan posebno kad nema rezultata.

Nakon nje, govorila je Ruža Ilić, žena koju su 22 muškarca slušala na njihovom terenu. Počela je kao volonter, pa sudija, a danas strastvena fudbalska zaljubljenica koja je postavila nove standarde i podržala razvoj ženskog fudbala.

Peti govornik bio je Slobodan Dolašević, priznat stručnjak u pčelarstvu, koji je govorio o značaju pčela, njihovoj biologiji i kako da im pomognemo, jer pomaganjem pčelama mi pomažemo i sami sebi.

Nakon njega je govorila najbolja crnogorska atletičarka Marija Vuković, koja je ispričala svoj put do vrha, probleme na koje je usput nailazila i kako ih je prevazišla. Poručila je svima da pronadju svoj poziv, nešto zbog čega će se ujutru buditi i zbog čega će živjeti.

Brankica Raković, vlasnica agencije za digitalni marketing, urednica portala Lola magazin i autorka podkasta Oslobodjena, predstavila se kao žena koja je umrla četiri puta, i podijelila sa prisutnima kako je preživjela. Navela je da joj je najviše pomogla paihoterapija, odnosi s drugim ljudima i ljubav prema sebi.

Sledeća je bila Lana Nikolić, slobodna novinarka i strastvena aktivistkinja koja se predano bori za prava mladih, posebno onih iz najosjetljivijih društvenih grupa. Lana je o tome šta je uspjeh i šta on za nju predstavlja. Zaključila je da nam niko ne može to reći, jedini pokazatelj je naše srce.

Martina Dimoska predstavila je svoj put do toga da postane inženjer, istraživačica i prva balkanska analogna astronautkinja, koja je od samog početka imala velike snove i nije odustajala. Žena koja je izašla iz granica svoje okoline i ispunila svoje snove.

Na samom kraju predstavio se Srdjan Erceg, novinar i strastveni sportski komentator, kao i vlasnik “Infinity Lighthouse”, koji je predstavio svoj put jutjubera i govorio o značaju uticaja i povezivanja ljudi.