m!M na treningu o socijalnom preduzetništvu u Draču

Predstavnice iz NVO Mladiinfo Montenegro, bile su učesnice na treningu iz socijalnog preduzetništva, koji se održao u gradu Draču u Albaniji.

Obuka je trajala od 10. do 18. februara 2018. godine a dio je projekta “Social Entrepreneurship: Take step forward”. Učešće je uzelo 25 mladih iz 9 zemalja. Delegaciju Crne Gore predstavljale su: Hajdana Tadić, Saša Mijatović i Aleksandra Luković.

Cilj projekta je bio da se podigne svijest omladinskih organizacija i mladih o važnosti socijalnog preduzetništva kao novog sektora na Zapadnom Balkanu, ali i drugim zemljama Evrope. Poseban naglasak je stavljen na razvijanje preduzetničkih kompetencija mladih ljudi, povećanje znanja učesnika u oblasti socijalnog preduzetništva, koji će nakon toga biti osposobljeni da se aktivno angažuju u svoj zajednici i rade na smanjenju nezaposlenosti mladih.

Realizacija treninga je omogućena uz finansijsku podršku EU, a sproveo ga je Centar za razvoj socijalnog preduzetništva iz Sarajeva, u okviru programa Erasmus+. U projektu su učestvovali mladi iz: Crne Gore, Srbije, Bosne, Makedonije, Albanije, Španije, Bugarske, Rumunije i Italije. Na samom početku učesnici su se upoznavali kroz osmišljene Name i Getting to know each other igre, a zatim su kroz interaktivne radionice imali priliku da razmijene iskustva i mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju mladi, uz naglasak šta su sličnosti, a šta razlike.

Radionice su bile zamišljene kao vid neformalne edukacije i praćene su različitim igrama i enerdžajzerima, što je omogućavalo učesnicima da održe koncentraciju i istovremeno da se opuste i rade u prijatnoj atmosferi.

Takođe, svaka država učesnica imala je priliku da kroz interkulturalno veče na najbolji način prikaže kulturu svoje zemlje, tradicionalnu hranu, igre i muziku.

Učesnici su u nastavku imali mogućnosti da uče o start-up-u i lean start-up-u, o bootstrapu, crowdfundingu, kako da realizuju svoju ideju, gdje da pronađu sredstva i sponzore, kako da prodaju svoju ideju, da učestvuju u timskom radu i kroz njega shvate koliko je u stvari bitan doprinos ljudi koje imate u grupi da bi vaša ideja bila uspješna. Značajni su bili i Skype mitinzi sa pravim preduzetnicima koji su bili voljni da podjele svoja iskustva i praktične savjete, edukacija o tome kako aplicirati za Erasmus stipendije, razmjena korisnih sajtova, platformi i alatki poput Buffer, Hootsuite, Mention koje su neophodne za realizaciju preduzetničkih ideja.

Predstavnici iz različitih zemalja su takođe imali priliku da prezentuju svoju organizaciju i njen rad, da se upoznaju sa različitim kulturama, uživaju u druženju, žurkama, jednodevnom izletu u Tirani, aktivnostima na plaži.

Najvažnija pouka projekta jeste da svi učimo jedni od drugih, pa i sami treneri i rukovodioci projekta i sami odlučujemo koliko daleko želimo da idemo.