m!M održala radionicu u Srednjoj stručnoj školi 

NVO Mladiinfo Montenegro održala je 05.10.2023. godine edukativnu radionicu na temu “Kriminal i korupcija” u prostorijama JU Srednja stručna škola Nikšić. 

Učenici IV-6 odjeljenja Elektrotehničara za razvoj veb i mobilnih aplikacija imali su priliku da saznaju o kriminalu i korupciji kao rastućim problemima društva, naučili su kako da prijave ta krivična djela, a takođe su se upoznali sa prilikama za prakse i putovanja koje NVO Mladiinfo Montenegro nudi srednjoškolcima. 

Učenici IV-6 su pokazali interesovanje za temu i postavljali pitanja, tako da je dio radionice bio interaktivnog karaktera. Učenike je zanimalo da li je nepotizam zaista “bezazlena, bijela” korupcija, da li je koruptivno krivično djelo dobrovoljan poklon u vrijednosti preko 50 eura, a bilo je i diskusije na temu koliko vrh državnog aparata dopušta korupciju. 

Đaci su naučili kako se korupcija definiše širom svijeta, koje vrste korupcije postoje, kao i koja je uloga Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), policije i tužilaštva u borbi za antikorupciju.

Na radionici je takođe objašnjeno šta je kriminal i koje sve vrste kriminala postoje.

Radionica je dio projekta “Building Resilience Through Information” čiji je cilj uticanje na smanjenje kriminala i korupcije među mladima u Nikšiću kroz podizanje svijesti. Projekat finansiraju OEBS, Vlada Italije i GI-TOC.