mladiinfo

M!M organizovala radionicu “Pismeno i kreativno”

NVO Mladiinfo Montenegro organizovala je radionicu “Pismeno i kreativno”, povodom Međunarodnog dana pismenosti, 08.09.2017. godine u Omladinskom centru u Podgorici.

Događaj je okupio mlade ljude koji su izrazili želju i interesovanje za ovu temu kao i spremnost da diskutuju u kreativnim predavanjima i učestvuju u interaktivnim radionicama. Cilj radionica bio je podizanje svijesti o nivou pismenosti, kao i uticajno jačanje vještina mladih u kreativnom pisanju korišćenja savremene tehnologije.

Prvi dio programa vodila je profesorka književnosti srednje Ekonomske škole “Mirko Vešović”, Sonja Dabetić koja je istakla da svoj posao radi sa ljubavlju i da najviše radi na motivaciji učenika sa akcentom na opismenjavanje.

“Mladi naraštaj danas želi da dođe do rezultata i uspjeha na lakši način, ali ja želim da probudim svijest kod omladine da rade na sebi i da rade zbog sebe”, istakla je Dabetić na početku svog izlaganja.

U uvodnom dijelu bilo je riječi o značaju pismenosti u kulturi izražavanja koja se ogleda u usmenom izražavanju i u pisanoj formi, zatim kako mladi doživljavanju pismenost, šta za njih znači pismenost, a profesorka se osvrnula i na situaciju pismenosti u svijetu. Šta je to gdje stalno griješimo u govoru i pisanju, kako izbjeći greške i na koji način možemo da se služimo rečnicima objasnila je profesorka a kroz same vježbe i diskusiju zainteresovala srednjoškolce koji su prisustvovali ovoj radionici. Svoje izlaganje Dabetić je završila sa jezičkim normama i aktuelnom temom naziva predmeta u školama.

“Mi smo dužni naziv predmeta da ispoštujemo, jer taj naziv predmeta sadrži četiri jezika, i sva četiri treba poštovati. Na osnovu njih koristimo i pravopise sva četiri jezika. Ono što je najbitnije od svega jeste da ostanete doslijedni u govoru i u pisanju jezika i književnosti onim jezikom kojim se izražavate koji god od četiri jezika u nazivu da je u pitanju,” navela je Dabetić.

Drugi dio programa vodila je Danka Marković, diplomirani politikolog koja je u svom izlaganju predstavila pismenost kroz istoriju i uporedila pismenost u izazovima modernog doba. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa pojmom digitalne pismenosti, kao i neophodnost i važnost digitalne pismenosti u današnjem vremenu. Marković je prisutnima objasnila načine i navela primjere kreativnog pisanja a zatim prisutnim srednjoškolcima dala korisne informacije kako na kreativan način napisati motivaciono pismo i CV.

Međunarodni dan pismenosti je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 8. septembra. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Pismenost je u crnogorskoj statistici, definisana kao sposobnost čitanja i pisanja. Osoba koje može, sa razumijevanjem, i da čita i da piše kratke, jednostavne izjave u svakodnevnom životu, je pismena. U svijetu ima 774 miliona ljudi koji ni po definiciji koje se drži i crnogorska statistika ne spadaju u pismene. Većinu čine žene, a njih 123 miliona imaju od 15 do 24 godine. U Crnoj Gori je prema poslednjem popisu bilo 8.149 nepismenih, dakle onih koji se u nedostatku znanja slova na zvanična dokumenta potpisuju prstom. Najviše nepismenih po definiciji koje se drži crnogorska statistika je u Podgorici (2.538), a najmanje na Žabljaku (38).