M!M organizuje akciju povodom Svjetskog dana krvi

NVO Mladiinfo Montenegro organizuje akciju povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 13. juna koja će se održati u Zavodu za transfuziju krvi.

Na ovaj način želimo da podstaknemo prvenstveno mlade ali i druge građane da daju krv i da nam se pridruže u Zavodu u 10 sati.

Svake godine 14. juna zemlje u svijetu obilježavaju Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj povod koristi se da se zahvali dobrovoljnim neplaćenim davaocima krvi koji ne samo što spašavaju živote, već i podižu svijest o potrebi redovnog dobrovoljnog davanja krvi radi postizanja kvalitetne, bezbjedne i dostupne krvi i krvnih derivata za sve pacijente kojima je ona potrebna.

Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata spašavaju se milioni života svake godine. Pacijentima se na ovaj način život produžava ili se obezbeđuje duži i kvalitetniji život, a davalaštvo pomaže kompleksne medicinske i hirurške procedure. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spašavanju života majki i beba ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor.

Svjetski dan krvi ima sljedeće ciljeve: zahvaliti se davaocima krvi i podvući temu da nas krv sve povezuje, proširiti društvenu svijest o potrebi redovnih, neplaćenih davalaca krvi i inspirisati one koji još uvijek nisu dali krv, posebno mlade zdrave ljude, promovisati i podvući potrebu da se podijeli život davanjem krvi, skrenuti pažnju javnosti na davalaštvo krvi kao na servis društva i važnost da društvo učestvuje u obezbeđivanju dovoljnih, bezbjednih i održivih rezervi krvi, Ministarstvo zdravlja da iskaže poštovanje prema redovnim, neplaćenim davaocimna krvi i obaveže se da će preduzeti sve korake u obezbeđivanju 100 posto dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva.

Dobrovoljno davanje krvi poboljšava cirkulaciju i rad srca i koštana srž davaoca se stimuliše da proizvodi nove krvne ćelije. Nedavna istraživanja ukazuju i na to da muškarci koji daju krv dva-tri puta godišnje smanjuju rizik od srčanog udara za više od 50 odsto, kao i žene u menopauzi.