M!M prisustvovao radionici na temu “emocionalna inteligencija”

NVO Centar za omladinsku edukaciju u saradnji sa Omladinskim centrom održao je radionicu o emocionalnoj inteligenciji 28. marta u prostorijama Omladinskog centra.
Radionicu je držala psihološkinja Biljana Radović koja radi u Vojsci Crne Gore i koja je govorila o emocijama uopšteno, ali i o emocionalnoj inteligenciji.
„Osnovne komponenete emocionalne inteligencije su samoosvješćivanje odnosno uvid u svoje emocije, u njihov kvalitet, samokontrola – poznavanje svojih emocija i naša kontrola nad njima, kao i razumijevanje emocija kod drugih i na kraju upravljanje svojim emocijama“. Ako za neku osobu kažemo da je pametna, zato što je bila odličan đak, završila falultet, napredovala u poslovnom aspektu , ali nema dobro izgrađene međuljudske odnose sa svojim roditeljima i porodicom, onda baš i ne možemo reći da je ta osoba emocionalno inteligentna, objasnila je Radović.
Kada je predavačica pomenula drušvene mreže i kako su one dovele do toga da se distanciramo jedni od drugih, radionica je poprimila karakter diskusije, kada su prisutni počeli da se uključuju u raspravu i iznose svoje stavove i mišljenja. Stavovi većine su bili da nam društvene mreže nude raznovrsnost i da sa samo jednim klikom možemo gledati i pretraživati bilo koju stvar koja nas zanima. „Dok su se nekad porodice okupljale nedjeljom kako bi gledale neku od domaćih serija kao što su „Bolji život“ i “Srećni ljudi“ danas imamo situaciju da sjedimo u kafiću tri sata a da riječ ne progovorimo sa osobom preko puta nas, ili nam je jednostavno telefon zanimljiviji od onoga šta ta osoba ima da nam kaže, rekao je jedan od učesnika.
Radović je u svojem izlaganju objasnila da se emocionalna inteligencija ne stiče rođenjem, već kasnije kroz socijalizaciju, kao i da se mnoge vještine o ovoj inteligenciji stiču kroz praksu i naša iskustva. Kada zalazimo u svoje emocije imamo mogućnost da predvidimo svoje reakcije i da izbjegnemo situacije koje nas ometaju, nerviraju i blokiraju, što znači da ispoljavamo emocionalnu pismenost, rekla je Biljana.
Osobe koje su vrlo povrjedljive jer su tokom djetinjstva bile ponižavana imaju nizak nivo tolerancije pa će zbog toga biti sklonije nasilju. Za njih samo jedan pogled može biti dovoljan da uđu u konflikt i izazovu tuču, kazala je Radović. Dok osobe koje su sigurne u sebe imaju dovoljno samopouzdanja i posjeduju samokontrolu, one neće rješavati probleme nasiljem.
„Danas biti pametan znači biti i emocionalno stabilan i emocionalno zreo“, kazala je ona.

Jako je bitno imati samopercepciju, odnosno uvid u svoje ponašanje i znati kako da kontrolišemo bijes i agresivnost.