mladiinfo

m!M proslavio Dan volontera

NVO Mladiinfo Montenegro obilježila je i ove godine Međunarodni dan volontera petog decembra 2017. godine volonterskom akcijom u šoping centru Delta City.

Članovi volonterskog servisa su se potrudili da na kreativan način obilježe ovaj dan. Akcija je sprovedena u periodu od 15 do 20 časova gdje su volonteri šetali tržnim centrom u majicama organizacije i fotografisali se sa prolaznicima u “instagram okviru”. Kroz smijeh, zabavu i priču informisali su posjetioce Delte o volonterskom radu.

Građani su bili i više nego zainteresovani i raspoloženi za fotografisanje a preko sto građana su i sami prišli za naš štand gdje su mogli dobiti informacije o volonterizmu u Crnoj Gori, funkcionisanju našeg volonterskog servisa kao i o samoj organizaciji.

mladiinfo

“Volonterizam još uvijek nije dovoljno razvijen u Crnoj Gori ali je u razvitku. Sve je više mladih koji shvataju njegov značaj i uključuju se u postojeće ili osnivaju nevladine organizacije. Volontirajući imaju mogućnost da uče, druže se, zabavljaju. Volonterizam je prilika za lični i profesionalni razvoj i pruža priliku mladima da putuju, usavršavaju jezik, upoznaju druge zemlje i kulture, a ono što je i najbitnije pruža priliku za društvenu odgovornost, odnosno za doprinos zajednici”, kazala je predsjednica organizacije Milica Žugić.

Cilj akcije bio je da se široj javnosti predstavi i promoviše princip volonterizma, te da se iskaže zahvalnost svim volonterima koji se aktivno uključuju u svakodnevne aktivnosti i time čine društvo boljim mjestom za život.

“Volonteri su u prilici da steknu nova iskustva, znanja i vještine i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja. Naš volonterski servis broji 30 volontera koji djeluju u okviru tri volonterska tima. Cilj organizovanja ovog događaja jeste promovisanje volonterizma i podizanje svijesti mladih o korisnosti volonterskog rada”, kazala je koordinatorka volonterskog servisa m!M-a Nikoleta Perić.

Akciju je realizovalo  desetak volontera dok se cijela akcija pripremala nedelju dana u prostorijama organizacije gdje je bio uključen cijeli tim.

Generalna skupština UN-a je 5. decembar proglasila Međunarodnim danom volontera kao podsjećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN-a. Evropska komisija je 2011. proglasila godinom volonterizma s ciljem povećanja ovakve vrste rada i jačanja svijesti o njegovoj vrijednosti.