mladiinfo

Nezainteresovanost mladih razlog nedostatka dodatnog obrazovanja

Mladi danas nijesu dovoljno zainteresovani da se edukuju nakon završetka škole ili fakulteta i kod njih vlada veliko nepovjerenje, zaključeno je na konferenciji „Karijerno vođenje i savjetovanje u Crnoj Gori“, koju je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP – Zid), a kojoj je prisustvovala predstavnica nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro.


Na konferenciji je bilo riječi o programu karijernog vođenja i savjetovanja koji ADP – Zid sprovodi, a koji je namijenjen mladima. Učesnici su imali priliku da diskutuju o tome na koji način mladi gledaju na obrazovanje nakon završenog fakulteta i na koji način se mogu aktivirati po tom pitanju.

Predstavnica Direktorata za mlade u okviru Ministarstva sporta, Andrea Popović, kazala je da će se od sada finansirati samo inovativni projekti. „Direktorat za mlade se generalno bavi svim pitanjima koja su u interesu za mlade – karijerno obrazovanje jeste pitanje kojim se bavi Ministarstvo prosvjete, međutim, mladi obuhvataju više sfera, što prepoznaje i naša strategija“.
Ona takođe navodi da su oblasti koje mladi smatraju prioritetnim: obrazovanje, zaposlenje, kultura, tranzicija od završetka školovanja do prvog zaposlenja i institucionalni okvir koji će unaprijediti omladinsku politiku kod nas.

Pored nje, na konferenciji je govorila Majda Mulić iz Ministarstva prosvjete koja je prisutnima prikazala prezentaciju o cijeloživotnoj karijernoj orijentaciji. Maja Lješnjak iz ADP – Zid predstavila je aktivnosti koje su organizovane u prethodnom periodu, kao i servis Mladi u stručnom osposobljavanju, u okviru kojeg je otvoren i telefon za karijerno savjetovanje.

U nastavku konferencije, učesnici su imali priliku da čuju iskustva dobre prakse kod nas, a i u regionu. Gošće konferencije bile su Aleksandra Đurović iz Beogradske otvorene škole i Jasmina Antić- Atanasovski iz Cefe, Makedonija.
Pored pomenutih, na konferenciji su govorili i: Jelena Knežević – Centar za stručno obrazovanje, Ljiljana Garić – takođe iz Centra za stručno obrazovanje koja je predstavila platformu EPALE i Dragan Goranović – vršnjački edukator ADP – Zid koji je predstavio karijerni telefon. Konferencija je organizovana u okviru projekta „Angažuj se“, koji se sprovodi uz podršku Ministarstva prosvjete i Direktorata za mlade.