Obilježen Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro prisustvovala je manifestaciji kojom je Institut za javno zdravlje obilježio je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Cilj događaja je podizanje svijesti i razbijanje predrasuda o ovoj bolesti, a organizovan je na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje, Verica Osmanović navela je da je dijagnostički gledano najviše djece oboljelo od leukemije, zatim od malignih tumora mozga i kostiju. Skrenula je pažnju da djeca koja su genetski predisponirana da imaju ovu bolest treba da imaju rane kontrole.

NVO Fenix je podijelio učesnicima korisne flajere o ranim znacima kancera i priručnik za roditelje Kako pomoći djetetu tokom boravka u bolnici.

Maligne bolesti kod djece imaju posebnu socijalnu-medicinsku dimenziju, jer pogađaju porodicu koja prestavlja primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu njegu. Šok, strah, nemoć, prva su osećanja sa kojima se suočavaju roditelji djece oboljele od raka. Zato je važno pomoći roditeljima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća sa kojima se suočavaju.