Održano predavanje “Mladi i mentalno zdravlje”

Član NVO Mladiinfo Montenegro prisustvovao je javnom predavanju “Mladi i mentalno zdravlje” koje je održano u zgradi Akademije znanja 25. marta sa početkom u 13h. Ovo je nastavak projekta ,,Mentalno zdravlje u zajednici’’ koji Centar za mlade ,,Proactiv’’ organizuje u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti i Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade.

Predavanje koje je bilo namijenjeno ne samo mladima, već svima koji se bave aktivnostima u vezi sa pitanjima mladih, održala je psihološkinja Vesna Radonjić.
Ona je govorila o načinima na kojima se pojedinac može nositi sa moralnim životnim stresom, kako raditi produktivno, biti sposoban doprinijeti zajednici i osjetiti stanje prijatnosti i opuštenosti. Osim toga posebno se fokusirala na adolescente, socijalnom i emocionalnom razvoju, generacijskom jazu, formiranju identiteta i anksioznosti.
“Nama je cilj da kroz ovakvo predavanje približimo temu o mladima i mentalnom zdravlju kako bi se moglo značajno doprinijeti mentalnom zdravlju stanovništva, jer mentalna bolest ne predstavlja lični neuspjeh, već se može desiti pojedincima iz svih zemalja, osobama svih starosnih dobi, nezavisno od pola i finansijskog stanja” istakla je Radonjić.
Centralna aktivnost projekta ,,Mentalno zdravlje u zajednici’’ su javna predavanja, a u predstojećem periodu biće održane teme: “Psihologija u penološkom tretmanu”, “Faktori rizika i zaštite mentalnog zdravlja u ranom djetinjstvu i u školoskom uzrastu” i “Stanje poremećaja raspoloženja i situacija u Crnoj Gori”.
Na kraju projekta planiran je okrugli sto, čiji je cilj u definisanju načina očuvanja mentalnog zdravlja i podsticanju predstavnika ustanova, organizacija i stručnjaka na kreiranje koraka za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja.