Počela kampanja “Pruži ruku za život daruj krv”

Predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro prisustvovala je konferenciji u Hotelu Centre Ville na kojoj je predstavljena kampanja „Pruži ruku za život, daruj krv“, kao i promotivni spot u okviru iste. Kampanju doborovoljnog davanja krvi sprovode Crveni krst Crne Gore, RTCG i Zavod za transfuziju krvi čiji je cilj motivisanje građana da dobrovoljno daruju krv za građane ali i za cijelu državu.

Na konferenciji cu se prisutnima obratili generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, direktorica marketinga Radio-televizije Vanja Šipovac, direktorica Zavoda za transfuziju krvi prim. Dr Gordana Rašović, kao i ministar sporta Nikola Janović.

Glavni promoter, ministar sporta, Nikola Janović rekao je da mu je čast da bude dio ove akcije, koja nosi odgovornost.
“Svi mi sportisti, novinari, glumci koji učestvujemo u spotu želimo da se te poruke čuju i da se u ovo uključi što više ljudi. Ja sam kao i sportista sam učestvovao u ovim akcijama, jer krv ne može da se kupi. Nadam se da će ovo biti jedna od najuspješnijih kampanja”, istakao je ministar.

Generalna sekretarka Crvenog krsta CG Jelena Dubak poručila je da kampanju ne započinju slučajno u ljetnjem periodu, kad je povećan broj nesreća i priliv građana, jer su tada zalihe krvi na najnižem nivou.

“Želim da se zahvalim organizatorima i kampanja će trajati narednih godinu dana. Naš dijapazon je veoma širok samim tim smo željeli uticati na sve strukture stanovništva, tako smo kroz spotove poslali važne poruke svima”, kazala je ona.
Vanja Šipovac poručila je da uloga medija u ovom pitanju treba da je velika, i da treba svi da se uključe, a RTCG je kako dodaje okrenuta segmentu društvene odgovornosti.
Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kazala je da je prioritetna djelatnost Zavoda da se obezbijedi dovoljna količina krvi svima kojima je neophodna. To je bitno, tvrdi ona, za funkcionisanje cijelog zdravstvenog sistema.
“Raduje me što je kampanja počela u ljetnjem dijelu godine, kad se broj ljudi u Crnoj Gori udvostruči. Tokom prvih šest mjeseci ove godine dobrovoljno davalaštvo krvi je napredovalo, pa je prikupljeno 8776 jedinica krvi. Međutim porodični davaoci krvi nažalost imaju primat, a cilj dobrovoljnog davanja je da se iskorijeni takav vid davalaštva koje je po više osnova nepovoljno. Zato je neophodno da se svi uključe u davalaštvo krvi i daju svoj doprinos. Ne treba čekati da se neka nesreća dogodi, donirajmo redovno, jer naša krv je uvijek nekom potrebna”, rekla je ona.

U spotovima pored Nikole Janovića, pojavljuju se naš proslavljeni fudbaler Dejan Savićević, džudista Srđan Mrvaljević, vojnik Dejan Gluščević, bankarka Milica Vojinović, poljoprivrednik Filip Vukićević, dr Nela Etaković, glumica Vanja Jovićević, glumac Dušan Kovačević, gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević kao i novinari Dragana Mrkić i Ivan Maksimović.